Kwaliteitsborging in de bouw

Ben jij klaar voor de Wkb?

Op deze pagina

 • Wat is Kwaliteitsborging in de bouw?

 • Welke rollen en welke verantwoordelijkheden veranderen met de wet Wkb?

 • Hoe bereid jij je voor op de wet Kwaliteitsborging bouw?

Fabriekshal met industriële uitstraling. Straks moet ook hoer kwaliteitsborging plaatsvinden.

Hoe je ook met bouwen of verbouwen werkt, met de nieuwe Wet Kwaliteitsborging bouw krijg je te maken. Dus ben je leverancier, ga je je huis laten verbouwen, ben je aannemer of ben je in de bouw sector verantwoordelijk voor de controle op kwaliteit? Dan is het belangrijk alles over kwaliteitsborging in de bouw te weten te komen voor de wet ingaat. Want er gaat een hoop veranderen én aan kwaliteit verbeteren.

Opzichter op bouwplaats bekijkt of alles voldoet aan de kwaliteitsnormen en kwaliteitsborging

Wat is kwaliteitsborging in de bouw?

Kwaliteitsborging in de bouw gaat over het bewaken van de kwaliteit. Het ontwerp en uitvoering ervan gebeurt op zo’n manier dat het eindresultaat aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Dat gebeurt nu al, maar de controle erop kan beter.

Nu is het nog zo dat de gemeente bouwplannen vooraf toetst. Zij zien toe op de uitvoering volgens de door hen verleende vergunning. Alle partijen in de bouw zorgen zelf dat ze voor hun stuk voldoen aan kwaliteitsmanagement en de voorschriften. Dat verandert straks.

Wat verandert er met de nieuwe wet?

Nu is het achteraf lastig terugvinden wie voor een ontstaan probleem verantwoordelijk is. Bijvoorbeeld als tegels na vijf jaar van de gevel vallen: Is dan de aannemer, de tegelleverancier of de tegelzetter van het ingehuurde bouwbedrijf verantwoordelijk?

De nieuwe wet, die begin 2023 moet ingaan, moet daar verandering in brengen. Alles wordt vanaf dan onder toeziend oog van een kwaliteitsborger gedocumenteerd en onafhankelijk beoordeeld en bewaard.

Wat betekent de nieuwe Wet Kwaliteitsborging bouw voor jou?

De wet Wkb heeft op iedereen effect die iets met bouwen doet. Van consument tot leverancier en van aannemer tot gemeente. De wet is daarmee onderdeel van de Omgevingswet. Ben je leverancier van metalen constructies? Dan ga je straks met meer vraag krijgen naar certificaten die aantonen waar je metalen constructies vandaan komen. Ga je in je bestaande bouw iets renoveren waar een risico aan vast zit? Dan krijg je te maken met een kwaliteitsborger.

Als aannemer word je aansprakelijk voor jouw werkzaamheden. Jij vraagt dus jouw leverancier om de juiste papieren van producten en draagt zorg voor de juiste installatie van die producten. De kwaliteitsborger houdt hierbij toezicht op het bouwproces.

Die kwaliteitsborger moet opgeleid zijn. De aannemers moeten weten hoe ze documentatie goed bijhouden om aan de juiste kwaliteit te voldoen en iedere leverancier moet van producten certificaten kunnen overleggen. Daarom heeft deze wet al eens wat uitstel gehad. Niet iedereen vindt dit even makkelijk.

De toetsing, controle en borging van de kwaliteit verandert en gebeurt straks alleen nog door onafhankelijke inspecteurs: De kwaliteitsborger. Je moet als organisatie, die met bouw te maken heeft, altijd je juiste informatie klaar hebben de kunnen aanleveren voor het dossier. Dat dossier wordt bij de oplevering cruciaal en als organisatie in de bouwsector, hoe klein je rol ook is, moet je hierin mee.

Maak gratis kennis met Scienta, de software voor kwaliteitsmanagement.

Gratis proefaccount

Bouwproces en kwaliteit na invoering van de Wkb

De kwaliteitsborger kijkt het hele bouwproces mee. Van het ontwerp tot de oplevering. Dat is in het belang van de bouwconsument, maar ook in het belang van de aannemers en de medewerkers op de bouwplaats en de leveranciers van producten.

Door het ontwerp en de technische uitwerking te blijven controleren, blijft kwaliteit geborgd. Certificaten van producten zoals isolatiemateriaal of ingekocht hout moeten in het dossier komen. De uitvoering en het functioneren van het gebouw wordt steeds gecontroleerd om aansprakelijkheid voorkomen. Als… alles op de juiste manier gedocumenteerd is.

Hierbij een fijn overzicht van het bouwproces en de kwaliteitscontroles per fase

Het bouwplan

 • De kwaliteitsborger checkt de technische eisen en het bouwplan

 • De gemeente verleent de bouwvergunning

Start van de bouw

 • De kwaliteitscontroleur checkt de bewapening en het storten van de fundering

 • Aannemer is verantwoordelijk

Tijdens de bouw

 • Constructies muren, balkon, vloeren

 • Ventilatie

 • Energie en duurzaamheid

 • Isolatie

De oplevering

 • Alles OK? Dossier kan naar de gemeente

 • De kwaliteitsborger draagt het dossier over aan de gemeente

 • Gemeente stemt in met ingebruikname

Welke rollen en welke verantwoordelijkheden veranderen met de wet Wkb?

Eigenlijk verandert dus het gehele proces voor alles en iedereen die te maken heeft met verbouwen. Op z’n minst een beetje en voor de meesten is het wel fijn deze veranderingen niet allemaal in één keer op je bord te krijgen.

Wel zo handig om even op een rijtje te hebben welke rollen met welke aanpassingen te maken krijgen binnen de nieuwe wet WKB:

De kwaliteitsborger

De functie van kwaliteitsborger is nieuw. Hiervoor bestaan cursussen en opleidingen en je moet bepaalde certificaten halen.

De eerste verantwoordelijkheid van de kwaliteitsborger is het vullen van het dossier ‘Bevoegd Gezag’ met de juiste informatie. De kwaliteitsborger toetst voor, tijdens en na de verbouwing of het werk is uitgevoerd en volgens het Bouwbesluit. Na afronding van de verbouwing voegt de kwaliteitsborger een stempel toe op het dossier Bevoegd Gezag.

Op basis van het oordeel van de Kwaliteitsborger moet er ‘een gerechtvaardigd vertrouwen’ zijn dat het opgeleverde werk van de aannemer voldoet aan het Bouwbesluit.

Het gestempelde dossier wordt daarna door de opdrachtgever ingediend bij de gemeente.

De opdrachtgever

Degene die het initiatief neemt om van bouwplan naar daadwerkelijke bouw te gaan is de opdrachtgever. Het is zijn verantwoordelijkheid om tijdens het ontwerp en tijdens de bouw zelf de nodige vergunningen aan te vragen bij het de gemeente. Je mag dit ook door een architect laten doen.

De opdrachtgever stelt een kwaliteitsborger aan en kiest de aannemer die het werk uitvoert. Het belangrijkste wat verandert voor een opdrachtgever is de verantwoordelijkheid voor het overhandigen van het uiteindelijke dossier Bevoegd Gezag aan de gemeente waarna die akkoord geeft binnen 10 dagen.

De aannemer

Voor de aannemer blijft het zo dat hij volgens de regels van het Bouwbesluit moet bouwen. Net als vóór de Wet Wkb moet de aannemer de bouwtekening en de constructieberekening aanhouden.

Het verschil zit hem voor de aannemer in het bewijs. Als aannemer moet je kunnen bewijzen dat je het ontwerp van de architect en de constructeur daadwerkelijk volgde. Tijdens en na het bouwproject controleert de Kwaliteitsborger het werk van de aannemer hierop.

De gemeente

Voor de gemeente verandert nog het meest. De meeste controletaken worden door de kwaliteitsborger overgenomen, behalve de controle op de ruimtelijke toetsing. Of de plannen binnen de plaatselijk regelgeving van bijvoorbeeld het bestemmingsplan passen.

Medewerker is bezig met kwaliteitsstaal verwerken op de bouwplaats. De herkomst moet nagekeken worden om aan de WKB wet te voldoen.

Drie doelen Wet Kwaliteitsborging Bouw

 • Betere borging van de bouwkwaliteit
 • Betere positie van de consument
 • Betere kwaliteit en minder faalkosten

Het uiteindelijke doel van de nieuwe wet is dat de consument minder last krijgt van gebreken bij een nieuw, verbouwd, onderhouden of gerenoveerd pand. Tegelijkertijd verhoogt de Wkb in principe de algehele kwaliteit van bouwwerken in Nederland. Een aannemer heeft dus meer verantwoordelijkheid en tegelijk leidt dit ook tot een verlaging van de faalkosten.

Hoe bereid jij je voor op de wet Kwaliteitsborging Bouw?

Heb je een duidelijk overzicht gekregen van de veranderingen die voor jou gaan komen als de wet Wkb van kracht gaat? Begin dan direct met verandermanagement. Welke processen binnen jouw bedrijf moeten op de schop en welke documentatie moet worden aangepast?

Het is logisch dat dit soms zo veel kan zijn dat je het overzicht kwijtraakt. Door te kiezen voor software die al van deze onderwerpen het meeste weet en vanuit de medewerker denkt, zorg je dat dit proces voor je gaat werken. Zo kost het je minder dan dat je ervoor terugkrijgt.

Profiel van Walter Venemann - De Cromvoirtse KAM manager en werkt met Scienta

“Wij werken dankzij Scienta automatisch al volgens de nieuwe wet Wkb”

Walter Veneman – De Cromvoirtse

KAM – coördinator

Lees het hele succesverhaal

Wet kwaliteitsborging voor bouwen en digitalisering

De Wet kwaliteitsborging voor bouwen zorgt dus voor flink wat verandering. Dossiervorming, toezicht, aansprakelijkheid en de 5%-regeling. Een taai stukje verandermanagement.

Loop je als bouwbedrijf nog achter op het voorbereiden op de Wet kwaliteitsborging voor bouwen? Dan is digitalisering het toverwoord.

Door al die extra documentatie nu alvast op te slaan en ermee te werken, voldoen je processen altijd aan de nieuwste wet- en regelgeving. Dan ben je dus al automatisch volgens de nieuwe wet aan het werk. Je bouwt automatisch dossiers op en heb je altijd up-to-date informatie voor de kwaliteitsborger.

Door met de juiste software te digitaliseren zorg je er automatisch ook voor dat je productiever en veiliger werkt. Dit helpt jouw organisatie niet alleen om beter aan de wetgeving te voldoen, je bent zo ook beter beschermd en opdrachtgevers hebben meer vertrouwen in jouw dienstverlening.

Gratis ISO 9001 handboek

Vind je het lastig de structuren en processen van je organisatie te optimaliseren? Snak je naar meer efficiency en minder foutkans? En wil je medewerkers meer betrokken maken bij de organisatie? Maak gebruik van ons gratis ISO 9001 handboek. Het is de meest complete voorbeelddocumentatie op de markt. Toch kost het je helemaal niets.

 • 400+ documenten compleet uitgewerkt

 • Ontwikkeld met klanten en specialisten

 • Voor iedereen die worstelt met structuren en processen

Probeer het handboek ISO 9001

Bekijk in je eigen Scienta omgeving hoe ons gratis handboek ISO 9001 je kan helpen.

30 dagen gratis proberen
 • Kosteloos proberen
 • Stopt automatisch

 • Geheel vrijblijvend