Informatiebeveiliging draait om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data en systemen. Die helpen risico’s te minimaliseren, kansen te vergroten en de continuïteit van bedrijven te waarborgen.

De definitie van informatiebeveiliging is wat dat betreft een hele mond vol.  Onze ervaring als Scienta is dat het erom gaat dat de data en systemen te vertrouwen zijn, geen incidenten toelaten en bijdragen aan het succes van de onderneming. Daarvoor gebruiken we ons kwaliteitsmanagementsysteem, optimaliseren we processen en dragen we bij aan een hogere kwaliteit van werken met het geïntegreerde sociaal intranet.

Waarom informatiebeveiliging nodig is

Informatiebeveiliging helpt bedrijven te ondernemen op de manier die ze graag willen. Het garandeert de veiligheid van data en systemen, om daar zo min mogelijk omkijken naar te hebben.

ISO 27001 is de internationale standaard voor informatieveiligheid. Door jouw Information Security Management System (ISMS) te certificeren toon je aan dat je aan de Europese normenstandaard voldoet. Je reputatie, betrokkenheid van stakeholders, risicomanagement en compliance zijn op deze manier aantoonbaar op orde.

Er zijn drie thema’s binnen informatiebeveiliging die samen bijdragen aan drie basisprincipes. Samen minimaliseren ze risico’s, vergroten ze kansen voor ondernemingen en waarborgen ze de continuïteit van die bedrijven.

Wat zijn de 3 basisprincipes van informatiebeveiliging?

Informatiebeveiliging gaat in de letterlijke zin over de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data en systemen:

1. Beschikbaarheid
Data en systemen zijn pas waardevol als die beschikbaar zijn. Bedrijven en hun medewerkers moeten er toegang toe hebben, het liefst op een zo eenvoudig en praktisch mogelijke wijze.

2. Integriteit
Die data en de systemen moeten vervolgens kloppen met de werkelijkheid. Er moet vertrouwen zijn in bijvoorbeeld de gegevens die er beschikbaar zijn, omdat er niet mee is gerommeld door anderen.

3. Vertrouwelijkheid
Ten slotte moeten de data alleen beschikbaar zijn voor iedereen die daar toegang toe zou moeten hebben, iets dat ook geldt voor de systemen. Dat vraagt om waterdichte beveiliging (cyber security).

Grootste risicofactor bij informatiebeveiliging in 2022

Dat ben jij. Ja, jij en je collega’s zijn de grootste risicofactor als het om informatiebeveiliging gaat. dit kan je niet 100% voorkomen, maar je kan wel je best doen het risico zo klein mogelijk te houden. Betrokkenheid is hierbij de sleutel.

Wil je de informatiebeveiliging verbeteren of zoek je een manier om dit een structureel onderdeel te maken van processen? Gebruik hiervoor een kwaliteitsmanagementsysteem.

Door alle processen en kennis van jouw organisatie vast te leggen in een systeem draag je automatisch bij aan een betere informatiebeveiliging. Bovendien creëer je een toegankelijke manier voor je medewerkers om met informatiebeveiliging aan de slag te gaan. Wat weer enorm bijdraagt aan het draagvlak en de betrokkenheid dat je hiervoor creëert.