Wat is informatiebeveiliging en waarom is het belangrijk? Het draait om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data en systemen. Die helpen risico’s te minimaliseren, kansen te vergroten en de continuïteit van bedrijven te waarborgen.

De definitie van informatiebeveiliging is wat dat betreft een hele mond vol. Wat ons betreft gaat het erom dat de data en systemen te vertrouwen zijn, geen incidenten toelaten en bijdragen aan het succes van de onderneming. Daarvoor gebruiken we ons kwaliteitsmanagementsysteem, optimaliseren we processen en dragen we bij aan een hogere kwaliteit van werken met het geïntegreerde sociaal intranet.

Beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid

Informatiebeveiliging gaat in de letterlijke zin over de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data en systemen:

Beschikbaarheid
Data en systemen zijn pas waardevol als die beschikbaar zijn. Bedrijven en hun medewerkers moeten er toegang toe hebben, het liefst op een zo eenvoudig en praktisch mogelijke wijze.

Integriteit
Die data en de systemen moeten vervolgens kloppen met de werkelijkheid. Er moet vertrouwen zijn in bijvoorbeeld de gegevens die er beschikbaar zijn, omdat er niet mee is gerommeld door anderen.

Vertrouwelijkheid
Ten slotte moeten de data alleen beschikbaar zijn voor iedereen die daar toegang toe zou moeten hebben, iets dat ook geldt voor de systemen. Dat vraagt om waterdichte beveiliging (cyber security).

Risico’s minimaliseren, kansen vergroten en continuïteit waarborgen

De drie thema’s binnen informatiebeveiliging dragen samen bij aan drie doelstellingen. Samen minimaliseren ze risico’s, vergroten ze kansen voor ondernemingen en waarborgen ze de continuïteit van die bedrijven.

Informatiebeveiliging helpt bedrijven te ondernemen op de manier die ze graag willen. Het garandeert de veiligheid van data en systemen, om daar zo min mogelijk omkijken naar te hebben.

Informatiebeveiliging

Wil je de informatiebeveiliging verbeteren of zoek je een manier om dit een structureel onderdeel te maken van processen? Gebruik hiervoor een kwaliteitsmanagementsysteem. Door alle processen en kennis van jouw organisatie vast te leggen in een systeem draag je automatisch bij aan een betere informatiebeveiliging. En bovendien creëer je een toegankelijke manier voor je medewerkers om met informatiebeveiliging aan de slag te gaan. Wat weer enorm bijdraagt aan het draagvlak dat je ervoor creëert.