Wachtwoord van jouw Scienta omgeving vergeten? Lees hier het artikel in onze handleiding.

Stel: je wil inloggen op een site, maar je bent het wachtwoord vergeten. Na een paar keer proberen, krijg je te horen dat je het te vaak hebt geprobeerd en dus een nieuw wachtwoord moet aanvragen. Een paar mailtjes later krijg je een mailtje met een nieuw wachtwoord, die je weer dient te veranderen voordat je verder gaat. Jouw eigen, makkelijkere maar onveilige wachtwoord wordt niet geaccepteerd (en terecht), dus dan maar weer een moeilijk wachtwoord verzinnen in de hoop dat je deze wel kunt onthouden. Herkenbaar?

Klanten geven vaak aan dat ze hun wachtwoord zijn vergeten en vragen daarbij ook hoe ze wachtwoorden veilig kunnen opslaan en dus onthouden. En met het groeien van het aantal accounts op internet is het belangrijk dat je jouw wachtwoorden veilig opslaat: één lek en je wachtwoorden staan overal.

Veel mensen gebruiken nog steeds één of twee wachtwoorden voor al hun websites en accounts, en dat wachtwoord is vaak ook niet het meest sterke wachtwoord dat er is (tip: laat hier eens de sterkte van uw wachtwoord checken). Maar voor elke site een apart, moeilijk wachtwoord onthouden is ook niet de ideale oplossing, waardoor veel mensen toch vaak hetzelfde wachtwoord blijven gebruiken. Als klanten dit aan ons vragen, vertellen wij hoe wij dit opgelost hebben.

Wij gebruiken dit gratis programma: KeePass. Het is een programma dat wachtwoorden genereert en voor jou op een veilige manier opslaat. Hoe je precies dit programma installeert staat hier uitgebreid beschreven. Dit programma is gemakkelijk te gebruiken door meerdere afdelingen en kan ook uitstekend op een netwerkschijf geïnstalleerd worden (voor de systeembeheerders die dit lezen).

Het programma werkt ongeveer als volgt. Nadat je het programma hebt geïnstalleerd, maakt u databases aan. Als u meerdere afdelingen in uw organisatie hebt, kunt u voor elke afdeling een database aanmaken. Elke database heeft zijn eigen hoofdwachtwoord. Dit wachtwoord is eigenlijk het enige wachtwoord wat je hoeft te onthouden, want het geeft toegang tot al jouw andere wachtwoorden in KeePass. KeePass heeft de mogelijkheid om zelf wachtwoorden te generen volgens verschillende methodes en geeft zelf ook aan hoe sterk het wachtwoord is. Een uitgebreide uitleg van het gebruik van KeePass is hier te lezen.

Na het aanmaken van de database, kan je jouw accounts invoeren en sterke wachtwoorden genereren. De volgende keer dat je moet inloggen op een website waarvan je het wachtwoord niet meer weet, open je KeePass waarna je het account selecteert en het wachtwoord kopieert en plakt. KeePass is ook als app beschikbaar voor iOS en Adroid. Natuurlijk is dit programma ook uitstekend thuis te gebruiken, bijvoorbeeld voor jouw DigiD of verzekeringssite. Veel succes ermee!