Wachtwoord van uw Scienta omgeving vergeten? Lees hier het artikel in onze handleiding.

Stel: u wilt inloggen op een site, maar u bent uw wachtwoord vergeten. Na een paar keer proberen, krijgt u te horen dat u het te vaak hebt geprobeerd en dus een nieuw wachtwoord moet aanvragen. Een paar mailtjes later krijgt u een mailtje met een nieuw wachtwoord, die u weer dient te veranderen voordat u verder gaat. Uw eigen, makkelijkere maar onveilige wachtwoord wordt niet geaccepteerd (en terecht), dus dan maar weer een moeilijk wachtwoord verzinnen in de hoop dat u deze wel kunt onthouden. Herkenbaar?

Klanten geven vaak aan dat ze hun wachtwoord zijn vergeten en vragen daarbij ook hoe ze wachtwoorden veilig kunnen opslaan en dus onthouden. En met het groeien van het aantal accounts op internet is het belangrijk dat u uw wachtwoorden veilig opslaat: één lek en uw wachtwoorden staan overal.

Veel mensen gebruiken nog steeds één of twee wachtwoorden voor al hun websites en accounts, en dat wachtwoord is vaak ook niet het meest sterke wachtwoord dat er is (tip: laat hier eens de sterkte van uw wachtwoord checken). Maar voor elke site een apart, moeilijk wachtwoord onthouden is ook niet de ideale oplossing, waardoor veel mensen toch vaak hetzelfde wachtwoord blijven gebruiken. Als klanten dit aan ons vragen, vertellen wij hoe wij dit opgelost hebben.

Wij gebruiken dit gratis programma: KeePass. Het is een programma dat wachtwoorden genereert en voor u op een veilige manier opslaat. Hoe u precies dit programma installeert staat hier uitgebreid beschreven. Dit programma is gemakkelijk te gebruiken door meerdere afdelingen en kan ook uitstekend op een netwerkschijf geïnstalleerd worden (voor de systeembeheerders die dit lezen).

Het programma werkt ongeveer als volgt. Nadat u het programma hebt geïnstalleerd, maakt u databases aan. Als u meerdere afdelingen in uw organisatie hebt, kunt u voor elke afdeling een database aanmaken. Elke database heeft zijn eigen hoofdwachtwoord. Dit wachtwoord is eigenlijk het enige wachtwoord wat u hoeft te onthouden, want het geeft toegang tot al uw andere wachtwoorden in KeePass. KeePass heeft de mogelijkheid om zelf wachtwoorden te generen volgens verschillende methodes en geeft zelf ook aan hoe sterk het wachtwoord is. Een uitgebreide uitleg van het gebruik van KeePass is hier te lezen.

Na het aanmaken van uw database, kunt u uw accounts invoeren en sterke wachtwoorden genereren. De volgende keer dat u moet inloggen op een website waarvan u het wachtwoord niet meer weet, opent u KeePass waarna u het account selecteert en het wachtwoord kopieert en plakt. KeePass is ook als app beschikbaar voor iOS en Adroid. Natuurlijk is dit programma ook uitstekend thuis te gebruiken, bijvoorbeeld voor uw DigiD of verzekeringssite. Veel succes ermee!