2022 was hectisch. Nadat we de coronacrisis eindelijk achter ons lieten, kwamen de oorlog in Oekraïne, de Europese energiecrisis en een enorm tekort aan personeel in rap tempo er achterna. De wereld is meer onvoorspelbaar dan ooit.

Met een uitgestippelde visie vooruit kijken wordt voor organisaties steeds uitdagender. Is dat de norm voor 2023? Welke trends verwachten we op het gebied van kwaliteitsmanagement? Zijn de trends nog wel te voorspellen?

Onvoorspelbaarheid is de trend

Alle organisaties hebben te maken met onzekerheden en uitdagingen als de na-effecten van corona, steeds verdergaande digitalisering, Oekraïne, globalisering, klimaat, vertrouwen in de politiek, lokale rampen die de goederenstroom belemmeren, de steeds grotere links-rechts polarisatie en dreigende recessie.

Zomaar wat redenen waarom je in 2023 niet meer om deze VUCA-wereld met veranderend tijdperk heen kan. Een trend die vandaag op lijkt te komen kan morgen weer van de baan zijn door een wereldwijde verandering. Onzekerheid is een trend op zich komende tijd.

Twee vrouwen brainstormen over maatschappelijk verantwoord ondernemen

Terug naar de basis

Door alle ontwikkelingen rondom de tekorten op de arbeidsmarkt is het voor jou en jouw organisatie lastig de doelen van de afgelopen jaren te halen. Op Schiphol worden vluchten geschrapt omdat er geen personeel is en de wachttijden op het laten installeren van zonnepanelen zijn ook enorm vanwege een tekort aan monteurs. Om maar even twee van de vele voorbeelden te noemen.

Als organisatie moet je dus pas op de plaats maken als het gaat om het behalen van jouw doelen voor wat betreft dienstverlening. Die veranderingen managen, is een kunst op zich. Je lat lager leggen en ‘back to basic’ als het gaat om de dienstverlening en klantverwachtingen. ‘Underpromise and just deliver’ lijkt hierbij het statement voor 2023. Wat niet kan, gaat simpelweg niet.

Meerwaarde creëren

Waar bedrijven voorheen oog hadden voor winstmaximalisatie is daar nu een verschuiving gaande. Een verschuiving naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Duurzaamheid, medemenselijkheid, verantwoordelijkheid zijn al langer trends, maar steeds meer wordt het ook afgedwongen. De maatschappij, de klant, de aandeelhouders, iedereen verwacht meer en meer van bedrijven. Creëer zo meerwaarde voor je product of dienst.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen blijft dan ook een belangrijk thema in 2023. Niet alleen omdat jij als organisatie dat noodzakelijk vindt, maar vooral omdat je achter het net vist als je concurrent hier wel aandacht aan besteed en jij niet. Bedrijven als Tony Chocolonely, Vegetarische slager en Too Good To Go zijn al meerdere jaren op rij door de consument verkozen tot meest inspirerende merken van Nederland. Vraag jezelf eens hardop af: Wil je het beste zijn ván de wereld of wil je het beste doen vóór de wereld?

Security blijft aandachtspunt in 2023

Door de coronacrisis nam hybride werken een enorme vlucht. Bedrijven die nog niet klaar waren om gegevens online te delen, stonden opeens voor een uitdaging. De beveiliging van bedrijfsdocumentatie is daarom niet altijd even goed geregeld.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 46% van de Europese mkb-bedrijven van plan is in 2023 te investeren in hun security-infrastructuur. Welke vorm van organisatie je ook voert, zelfs als zzp’er is het belangrijk om in 2023 aandacht te geven aan de security van jouw digitale documenten. Van AVG tot ISO en HKZ. Onderscheiden hiermee is een mooie kans.

Laptop met twee handen in beeld aan een tafel waar de trend van het belang van normen en certificeringen besproken wordt.

ISO, NEN, HKZ, AQAP en nog veel meer…

Normeringen en certificaten halen en voor de vorm met een handboek zwaaien, het gaat erom dat je het inhoudelijk laat zien. Sec het vinkje zetten met een ‘zo die hebben we ook binnen’ instelling, is allang niet meer genoeg. Niet alleen voor je eigen bedrijfsvoering maar ook voor de toenemende druk van buitenaf.

Toezichthouders, instanties en de maatschappij verlangen dit van je. Zorg dat je hierin transparant bent en je op een makkelijke manier kan laten zien hoe je processen gaan, waar je sterke en zwakke punten zitten en je verbeterplannen. Inhoud boven vorm.

Kwaliteitsdenken wordt een integraal onderdeel

‘Bestuur en de leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit.’ Een uitspraak die je anno 2023 niet meer zo snel hoort. Kwaliteitsmanagement en kwaliteitsmethoden worden integrale onderdelen van de bedrijfsprocessen. Op iedere afdeling en in iedere laag van het bedrijf gaan kwaliteitsmanagement, procesmanagement en kennismanagement een steeds belangrijkere rol spelen. Welk systeem zorgt er bij jou voor dat je dit laat leven?