Terug naar alle Succesverhalen

Succesverhaal Fidesta Zorg: Een franchise voor zorgondernemers

Geschreven door Saskia de Koning
Leestijd: 7 minuten

Voor wie

Fidesta Zorg is een franchiseformule in de zorgsector. Met inmiddels acht Fidesta huizen in Friesland, geven zij vooral ouderen een vertrouwd thuis.

Eén van de acht Fidesta huizen is voor mensen met een verstandelijke beperking. Een Fidesta huis wordt gerund door zorgondernemers.

Vraag

“Toen wij op zoek waren naar een nieuw format voor ons handboek, kwam Scienta op ons pad en het was gelijk de software die paste bij al onze werkzaamheden en wensen. We zochten naar een manier om efficiënt en transparant te communiceren met de franchisenemers en hun te informeren.”

Resultaat

“Scienta lost de ruis in de communicatie op. Geen discussies over laatste versies van documenten of gemiste e-mails met updates. Duidelijke taken en herinneringen voor de belangrijke documenten en de regie blijft bij de zorgondernemers. Door de ondersteuning en de tijdsbesparing kunnen zij zich focussen op dat waar het om draait, zorg en aandacht voor de bewoners.”

Franchiseformule in de zorg

Fidesta Zorg is een franchiseformule in de zorgsector. Met inmiddels acht Fidesta huizen geven zij vooral ouderen een thuis. Met Ilja Terpstra spreek ik over hun formule, de successen en het Fidesta franchisehandboek in Scienta.

Van steeds meer ouderen in Nederland wordt verwacht dat ze langer thuis wonen met mantelzorg of thuiszorg. “Dat kan eenzaam zijn.” vertelt Ilja. “Fidesta Zorg biedt een thuis voor mensen te goed zijn voor een verpleeghuis. Dat is te intensief, maar thuiszorg is ook niet voldoende. We geven ook in het bijzonder ruimte aan echtparen. Dat vinden we heel belangrijk.”

Met Scienta blijft er ruimte voor het persoonlijke contact. “Zelf startte ik drie jaar geleden bij Fidesta. Tegelijkertijd kwam Scienta op ons pad en het was gelijk de software die paste bij al onze werkzaamheden en wensen. We wilden groeien, zonder dat ‘te groot’ worden ons doel is. De kracht van Fidesta zit in het kleinschalige en de korte lijntjes. Met te veel tussenlagen, zou dat niet meer kunnen.”

“Ik had eerder Scienta gevonden dan dat ik Sharepoint ooit heb uitgevogeld.”

Ilja Terpstra, Fidesta Zorg

Scienta helpt ons helpen

“Als Fidesta team helpen we de franchisenemers, wij noemen ze zorgondernemers, bij hun ondernemerschap. We helpen bijvoorbeeld bij het opstarten van een nieuw Fidesta huis. Maandelijks houden we afstemmingsoverleggen.”

“Verder geef ik via Scienta advies in facilitaire zaken, we regelen de formats of templates voor een huurovereenkomst, informeren hen over de normen voor HACCP, assisteren hen bij het borgen van brandveiligheid, noem het maar op.”

“In Scienta geven we dan aan hoe bepaalde documenten opgesteld moeten worden bijvoorbeeld, of we geven taken en herinneringen. Alles gaat bij ons in overleg en zij hebben zo genoeg ruimte om zelf mee te werken en zo hebben de bewoners extra aandacht.”

Franchisehandboek

“Scienta is ons handboek. Alle artikelen en bijlagen vormen ons handboek en de zorgondernemers kunnen dat in Scienta raadplegen. We ‘sturen’ alleen nog leestaken bij wijzigingen bijvoorbeeld. Daarin staan de kaders: Dit is Fidesta. Dit type zorg doen we wel, dat niet.” Scienta bracht hierin de nodige digitaliseringsslag voor Fidesta Zorg.

“Voor we Scienta gebruikten was het handboek een Word-document en dat werkte niet lekker. Aanpassingen gingen per mail, dat was heel bewerkelijk en foutgevoelig. Het gaf ruis in de communicatie. Je moet al die versies bewaren bijvoorbeeld. In Scienta kan je heel transparant zijn. Leestaak en versies vergelijken is daarom zo fijn.”

Zoekfunctie en Sharepoint

De franchisenemers bij Fidesta vinden met name als gebruikers de zoekfunctie fijn. “De laatste versie van de formats die erin staan hebben ze zo gevonden en dat scheelt tijd. Zelf gebruiken we als beheerder de nieuwsberichten graag om te informeren. Zoals met de nieuwe CAO voor de zorg of laatst toen Omrop Fryslân kwam filmen. De koppeling met Vilans is ook erg fijn. Zo vinden we razendsnel de nieuwste protocollen. Dankzij de “De help.mijnscienta.nl, hoef ik eigenlijk nooit om support te vragen. Echt top.”

“Sharepoint hebben we ook. Maar eerlijk: Ik had eerder Scienta gevonden dan dat ik Sharepoint ooit heb uitgevogeld. Scienta is gewoon veel inzichtelijker. Voor de relatie tussen een franchisegever en een franchisenemer is Scienta de beste keuze.”

Meer halen uit Scienta

“De meeste processen hebben we nu uitgeschreven. Dat is veel tekst en willen we graag in een mooi stroomschema zetten. Dat is arbeidsintensief, maar dat staat nog op onze wensenlijst. Ook zijn we onlangs gestart met het uitzetten van vragenformulieren naar de franchisenemers.”