Terug naar alle Succesverhalen

Scienta Succesverhaal: De Cromvoirtse

Geschreven door Saskia de Koning
Leestijd: 8 minuten

De hele bouwsector krijgt binnenkort te maken met de nieuwe Wet Kwaliteitsborging Bouw (Wkb). Deze staat voor 2023 op de planning en kán voor een behoorlijke verandering van jouw werkzaamheden zorgen. Tijd om eens bij één van onze klanten te peilen hoe ver zij zijn met de voorbereiding op deze wet.

Voor wie

De Cromvoirtse is een metaalbewerkingsbedrijf met vestigingen in Oisterwijk en Nuth en is industrieleider in de levering van topkwaliteit metaalbewerking (voor RVS, aluminium en staal). Kwaliteit en automatisering van processen passen bij het ‘hoge ICT gehalte’ zoals Walter Veneman, KAM coördinator, het verwoordt. Het hele proces van aankoop en levering is zo veel mogelijk digitaal en geautomatiseerd. In de fabriekshal van 6000m2 werken robots en mensen samen om zo snel en efficiënt mogelijk te leveren. Inmiddels bestaat Cromvoirtse 40 jaar.

Vraag

Bij automatisering en digitaliseren hoort software die ondersteunt waar nodig. Met 1500 klanten en 300 bedrijven waarmee veelvuldig zaken wordt gedaan is processen beheren en borgen van belang. Continu worden deze processen verbeterd. Doordat Scienta de juiste handboeken en ondersteuning bij ISO 9001 geeft, ervaart De Cromvoirtse steeds meer vooruitgang. “Binnenkort komen er nog meer robots op de werkvloer.” Voor de nieuwe wetgeving, die om veel documentatie vraagt, is De Cromvoirtse klaar.

Resultaat

Scienta helpt om processen en data samen te laten werken. Zo optimaliseert De Cromvoirtse hun doorlooptijden. Maar ook: Eén van de medewerkers van de Cromvoirtse vertrok. Hij was de enige die wist hoe die machine precies werkte en wat de machine allemaal kon. Die kennis moest ergens opgeslagen worden en de software van Scienta hielp bij dit proces. Ook de 9001 handboeken van Scienta hebben De Cromvoirtse geholpen bij het behalen van de certificering. Hierdoor is het bedrijf al klaar voor de nieuwe wetgeving die eraan komt en hoeven ze hier qua werkwijze niets voor te veranderen.

“Wij werken automatisch al volgens de nieuwe wet Wkb”

De Cromvoirtse is een metaalbewerkingsbedrijf met een hoog ICT gehalte” zoals Walter Veneman, KAM coördinator, vertelt. “Alles wat automatisch kan, gaat bij ons automatisch. Dan heb je, als het om deze wet gaat, een enorme voorsprong.”

Wkb voor leveranciers

Als leverancier van producten voor de bouwindustrie en machinebouw gaat het vooral om herkomst aantonen en kwaliteitswaarborging van de producten die je levert. Waar komt een stalen balk of rvs buis precies vandaan? Voldoet het product aan alle normen en standaarden?

Die documentatie moet je straks moeiteloos kunnen overhandigen, omdat dit voor nieuwbouw en de grotere aanpassingen met hoger risico aan bestaande bouw nodig wordt voor de kwaliteitsborging.

Machine snijdt metalen plaatwerk van De Cromvoirtse

Verandert er veel voor De Cromvoirtse?

“Voor ons verandert er niks eigenlijk. Tot nu toe krijgen wij sporadisch te maken met een opdrachtgever die volgens de wet Wkb om de nodige documentatie vroeg. Maar omdat wij met Scienta alle procedures en processen hebben vastliggen, was die uitdraai zo gemaakt.”

“Die wet is gemaakt om de bouwkwaliteit te verhogen. We kennen allemaal wel een voorbeeld van een balkon dat omlaag is gekomen of, zoals ik nu in mijn omgeving zie, een flat waar na 10 jaar de tegels van de buitenwanden vallen. Nu is het enorm lastig om te achterhalen wie aansprakelijk is. De tegelzetter? De aannemer? De leverancier van de tegels? Straks worden al de geleverde materialen en specificaties bijgehouden in het boekwerk dat de kwaliteitsborger bijhoudt.”

“Wij gaan straks dus niet ineens heel anders werken. Ik zie wel dat het ons veel meer gaat brengen. We hoeven niet meer te concurreren met anderen die in kwaliteit falen. Iemand die ergens wat metaal heeft kunnen opkopen met slechte kwaliteit, valt straks eerder af omdat hij de documentatie niet kan leveren.”

De invoer van de wet WKB is inmiddels een aantal keer uitgesteld. Waarom?

“Bedrijven zijn er nog niet klaar voor. Werk je nog niet met een kwaliteitsmanagementsysteem, dan moet je straks veel meer gaan bijhouden en vastleggen. Voornamelijk aan de bouwende kant is dit zo. Er komt een kwaliteitsborger bij waar je rekening mee moet houden in je processen, daar heb je tijd voor nodig.”

Was dat toen jullie met Scienta aan de slag gingen ook tijdrovend?

“Daar hebben we juist Scienta op uitgekozen. We twijfelden tussen twee partijen en bij Scienta kregen we veel meer het gevoel dat het systeem ons ging helpen alles efficiënter te maken. We waren bijna geen tijd kwijt aan de software te begrijpen en jullie ondersteuning is gratis. Bij Scienta was ook in één klap duidelijk waar je voor kiest, ‘dit is wat je betaalt en dit kan je van ons verwachten’.”

De handboeken en de documentatie die jullie bieden rondom ISO 9001 hielpen ons om de kennis die een vertrekkende collega had, op te slaan. Dat ging zo makkelijk in Scienta, daar hebben we iedere dag nog baat bij.”