Het is feest op onze development afdeling. De release van Scienta 9.0 is een feit. Driemaal hoera, want we introduceren workspaces! Daarnaast hebben we nog een paar mooie toevoegingen die vanuit de wensen van onze klanten zijn ontstaan EN een volledige trainingsvideo! Dus hold on to your seats. Hier word je blij van.

Workspaces?

Links onder de knop ‘portal’ vind je na de 9.0 release de mogelijkheid om extra omgevingen te maken. Oftewel; workspaces. Hierin kan je verschillende dashboards maken. Voor je organisatie kan je op deze manier heel specifieke omgevingen maken per afdeling, groep medewerkers of thema zoals BHV, HR informatie.

De workspaces in Scienta

Handig als je voor je afdeling facilitair andere werkomgevingen wil maken dan voor marketing en daarbinnen nog onderscheid wil maken tussen bijvoorbeeld leidinggevenden of nieuwe medewerkers.

Rechten workspaces

We hebben aan Scienta direct een nieuwe rol toegevoegd; workspaces-beheer. Deze rol is standaard aan de beheerdersgroep gekoppeld. Wanneer je andere groepen ook de mogelijkheid wil geven om workspaces te beheren, vergeet dan niet om deze rol ook aan deze groepen te koppelen.

Vrij grid

Waar het dashboard voorheen alleen in een vast template ingedeeld kon worden, hebben onze developers ervoor gezorgd dat je nu vrij je widgets zo groot en zo klein kan maken als je zelf wil. Feest, want soms kan het nodig zijn om de weerbericht widget of het interne nieuws wat extra onder de aandacht te brengen bij sommigen.

Beheerders kunnen de widgets overal plaatsen en per widget aangeven welke gebruiker deze kan zien. Heb je voor de ene groep nu een widget aangezet en voor de ander uit? Dan hoef je niet bang te zijn voor een wit gat in het dashboard van je medewerkers. Door een slimme magneet functie, worden widgets weer als een magneet naast elkaar gezet.

Wil je een widget een ander kleurtje geven of de weergave van de artikelen wijzigen dan moest je voorheen werken in een popup. Nu zie je het paneel met aanpassingsmogelijkheden in de nieuwe sidebar aan de rechterkant.

Nu zie je het paneel met aanpassingsmogelijkheden in de nieuwe sidebar aan de rechterkant.

Veel organisaties gebruiken Scienta onderweg of bij cliënten thuis en niet op een PC. Dan is de volgende nieuwe feature wel enorm fijn: Toggelen tussen device in je dashboardscherm. Zo kan je als beheerder de indeling van je dashboard vooraf bekijken op tablet formaat of mobiel formaat voor je definitief aanpassingen doet in het dashboard van je medewerkers.

Vooraf zien hoe een instelling er op mobiel of balet uit ziet kan nu met deze device preview

Widgets met minder kleur en nieuwe lay-out

De bekende felle Scienta kleuren zijn niet weg, dus geen paniek. We zijn nog steeds Scienta. Waar je sowieso je eigen huisstijl kleuren kon toevoegen, kan je nu ook voor een rustig kleuraccent alleen aan de zijde van een widget kiezen in plaats van een heel gekleurd vlak.

Net op tijd voor het komende lenteweer vieren we de mooie dagen alvast met een vernieuwde look van de weerbericht widget. De weerbericht widget is niet alleen qua kleuropties aangepast. Het hele uiterlijk is veranderd waardoor je de komende dagen vooruit kan kijken in plaats van dat je alleen het weer van vandaag ziet.

Weersvoorspelling. Een van de updates in Scienta 9.0

Artikel widget

Bij alle artikel widgets is een nieuwe weergave toegevoegd. De uitgelicht weergave. Jullie kennen deze misschien al van de nieuws widget. Op het dashboard word je uitgelichte afbeelding weergegeven met daarnaast een uitgelichte tekst.

We gaven deze lay-out direct een update waardoor de artikelen nog mooier in de widget worden weergegeven. Vergeet niet om bij het artikel een uitgelichte afbeelding toe te voegen als je voor deze weergave kiest.

Artikelen met taxonomie widget

De widget ‘artikelen met taxonomie’ is nieuw. Deze vervangt de huidige nieuwswidget. Je kan in deze widget taxonomie items zoals nieuwsfeeds en tags selecteren. Voorheen hadden we dus de widget ‘nieuwsfeed’ voor het delen van nieuws. Dit is nu mogelijk met de taxonomie widget.

Aan de prikbord widget is een optie toegevoegd. Je kan nu een limiet instellen op het aantal berichten. In de vorige versie werden alle berichten getoond. Je kan er nu ook voor kiezen om alleen de berichten van de afgelopen week, maand, kwartaal of jaar te tonen.

De gebruikersprofielen hebben een update gehad. Een langgekoesterde wens van sommige klanten want als je het ‘standaard thema’ hebt toegevoegd dan is het gebruikersprofiel nu rustiger qua kleuren.

Stroomdiagram editor

Nog een grote wens die we in vervulling laten gaan bij deze release: In het stroomdiagram kan je eindelijk je vorige actie ongedaan maken. Nooit meer je hele diagram kwijtraken omdat je vergat tussendoor op te slaan.

Ook hebben we een aantal functies toegevoegd aan de nodes. Je kan hier nu hyperlinks in zetten en je kan de tekst in de nodes opmaken door bold tekst of cursief te gebruiken.

De opmaak functie in de stroomdiagram

Een bug in de stroomdiagram hebben we ook maar meteen opgelost. Soms kon de export er qua kleur heel anders uitzien dan op je scherm. Dat is frustrerend en dat snappen wij, dus losten we het op.

Uitvoerders wijzigingsvoorstellen instellen

Last but not least is het scherm ‘categorie bewerken’ gebruiksvriendelijker gemaakt. Eerst kwam een wijzigingsvoorstel bij alle beheerders van een artikel binnen. Dat bleek onhandig want wie pakt het op? Het is nu mogelijk om per categorie in te stellen wie de wijzigingsvoorstellen van deze categorie verwerkt.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor de auteur van het artikel, een RASCI-rol of een specifieke uitvoerder of een hele groep selecteren. Dit stel je in bij de categorie. We hebben direct de lay-out van de functie ‘categorie bewerken’ aangepast.

Functie Categorie bewerken in Scienta 9.0 is aangepast

Naast de nieuwe functionaliteiten hebben we direct een aantal verbeteringen doorgevoerd en bugs opgelost. Zo zijn er in het beheer wat functionaliteiten naar andere plaatsen verschoven.

Je vindt export templates nu bijvoorbeeld onder artikelen en het instellen van de kleuren van je Scienta omgeving vind je terug onder ‘thema’ bij ‘instellingen’. Ook is de directe Scienta editor button van het dashboard gehaald en geplaatst bij de artikelen.

Je hoeft (bijna) niets te doen

Op 1 april 2022 is Scienta 9.0 gereleaset. Je Scienta-omgeving is automatisch omgezet. Hiervoor hoef je niks meer toe doen. Je kan al gebruik maken van alle nieuwe functionaliteiten.

We adviseren je wel om even je dashboards na te lopen. Vanwege het vrije grid kunnen sommige widgets er wat anders uit zien. Dit is met één muisklik weer aangepast. Je kan dus meteen even oefenen.

Heb je vragen? Bel ons even of stuur een e-mail naar support@scienta.nl. Liever eerst een Scienta 9.0 training volgen? Schrijf je in.

Wil je nou alle technische details van de verbeteringen en oplossingen lezen? Dan kan je dat doen in dit artikel in de handleiding. Hier vind je ook alle kleine bugfixes en verbeteringen die we hebben doorgevoerd in deze release.

Bekijk de Scienta 9.0 training