Op het KiZ-congres hoorden we dat de patiënt centraal moet staan: de regels en protocollen die er zijn, moeten allemaal in het belang van de patiënt zijn. Het is daarom belangrijk dat de regels, richtlijnen, protocollen of werkinstructies goed worden vastgelegd. Niemand zal ontkennen dat dit belangrijk is: het waarborgt de kwaliteit en uniformiteit van werken van jouw medewerkers. Zowel in jouw groepen, vestigingen, afdelingen, gebouwen of disciplines.

De vraag is: op wat voor manier? De meest gebruikelijke manier om dit te doen is een centraal handboek, waarin staat beschreven hoe de organisatie en de medewerkers werken. In de meeste gevallen zijn dit dikke ordners in de kast of een verzameling Word-documenten op de computer. Als dat voor je werkt moet je het vooral zo blijven doen, maar misschien is het tijd voor iets nieuws. Vooral nu de kwaliteit van de zorg steeds belangrijker wordt.

Heb je het volgende wel eens meegemaakt? Bij het inwerken van een stagiair of nieuwe medewerker wordt gewezen op de map met richtlijnen en protocollen, maar in dezelfde zin wordt verteld dat deze alweer verouderd zijn en het in de praktijk dus anders verloopt. Dit komt deels omdat men misschien denkt dat handboeken onnodige bureaucratie en ‘regeltjes’ zijn en deels omdat men vindt deze handboeken niet nodig denkt te hebben.

Ons doel met het introduceren van Scienta in de zorgsector is om je op ‘onze manier’ om te laten gaan met handboeken: ontspannen, niet moeilijk en betaalbaar. Scienta heeft als doel jouw handboek, bestaande uit jouw eigen zorgprotocollen en –procesbeschrijvingen, (nog) meer te laten leven in jouw zorginstelling. Iedere medewerker zou handboeken makkelijk moeten kunnen inzien en aanvullen, zonder dat het bureaucratisch of moeilijk te wordt.

Met Scienta proberen wij zorginstellingen juist daar te helpen: een sterk, digitaal systeem voor jouw handboeken, maar wel zo’n systeem dat het betaalbaar en simpel blijft, zowel voor de beheerder als voor de gebruiker.

Dat geldt voor het kwaliteitshandboeken voor de primaire zorgprocessen, maar ook voor de ondersteunende processen, zoals hygiëne en veiligheid. De gebruiker staat centraal: de arts of de verzorgende krijgt de voor hem of haar relevante informatie te zien, maar hetzelfde geldt voor de keuken assistent of receptionist. Al de handboeken, handleidingen, protocollen en modellen zijn vindbaar, doorzoekbaar en bewerkbaar, in maximaal drie klikken. Waar en wanneer dan ook, in één centrale en overzichtelijke omgeving.

Een andere kijk op handboeken: dat is Scienta. En vanuit die visie hebben we een gratis e-book geschreven. Het e-book kan je hier downloaden.