Wie het begrip BPM (Business Proces Management) kent, weet ook dat procesmodellering van groot belang is om te kunnen groeien. Maar hoe kan je groeien door het inzetten van de juiste procesmodellen? En welke kan je daarvoor het beste gebruiken? Wij laten je zien waarom Scienta een aanvulling is op BPM.

Wat is procesmodellering?

In welke fase binnen het BPM je met je bedrijf ook bent, procesmodellering is essentieel voor het bereiken van de volgende stap. Het managen van processen begint namelijk met het weten welke processen er zijn, hoe deze verlopen en wie wat doet in dit proces.
Door het inzetten van de juiste procesmodellen worden werkinstructies, functieprofielen, routes en bijvoorbeeld rol beschrijvingen inzichtelijk.

De meerwaarde van Business Proces Management

Business Proces Management is steeds meer in opkomst en wordt al gezien als grote toegevoegde waarde voor jouw organisatie. Alleen wordt er vaak een belangrijk onderwerp vergeten binnen het procesmanagement; namelijk het borgen van de processen. Juist door het borgen van informatie wordt het duidelijk welke processen er binnen een organisatie zijn. Wie doet wat? Welke schakel ben ik? En wat heb ik nodig om mijn werk te kunnen doen? Procesmodellering en het in kaart brengen en borgen van deze processen werkt verhelderend. Het dwingt je om kritisch naar jezelf en het proces te kijken.

Wanneer er situaties veranderen als gevolg van procesmanagement is de borging van groot belang. Werkafspraken die gemaakt zijn, moeten (nieuwe) medewerkers gemakkelijk kunnen terugvinden. De nieuwe procesbeschrijvingen, handboeken en how-to’s moeten makkelijk terug te vinden zijn in een overzichtelijk systeem.

Is Scienta dé oplossing voor procesmodellering?

Scienta is een aanvulling op je procesmodellering, waarmee je informatie eenvoudig kunt borgen en waarmee je kunt communiceren met alle medewerkers van jouw organisatie. Zo publiceer je eenvoudig procesbeschrijvingen, geef je deze tags mee of markeer je ze als favoriet. Én met de Scienta Editor maak je gemakkelijk workflows of stroomschema’s. Met Scienta beschrijf je niet alleen de processen maar maak je procesmodellering inzichtelijk voor iedereen in jouw organisatie.

Zo biedt Scienta een aantal belangrijke functies om de procesmodellering van jouw organisatie naar een hoger niveau te tillen:
– Wijzigingen zien in slechts één klik
– Documenten koppelen aan processtappen
– Alle procesbeschrijvingen terugvinden op één plek

Starten met procesmanagement met Scienta

Om aan de slag te gaan met procesmanagement is het van belang te beginnen met het beschrijven van deze processen. Maar waar en hoe begin je? Om je hierbij op weg te helpen hebben wij een gratis stappenplan ‘in 5 stappen processen beschrijven’ gemaakt. Hierin nemen we je aan de hand mee in de wereld van procesmanagement, het definiëren van processen en hoe je deze processen daadwerkelijk vastlegt. Na de laatste stap is het tijd om alle beschreven processen op een overzichtelijke en toegankelijke manier te borgen. Daarbij willen we je bij Scienta natuurlijk graag helpen.