Op 1 september was het zo ver: dan brengen we de nieuwste versie van Scienta uit. Scienta 4.0 wordt een grote release, omdat we veel dingen hebben vernieuwd. Scienta is beter, mooier en sneller geworden en zit vol met grote en kleine nieuwigheden. Lees in deze blog alles over Scienta 4.0!

Visuele perfectie

Scienta 4.0 staat in het teken van visuele perfectie. De gehele lay-out van Scienta is op meerdere punten volgens de laatste designprincipes geperfectioneerd. De menu’s, widgets, kleuren, buttons, lettertypes hebben we allemaal opnieuw bekeken. Niet alleen de weergave op een desktop is hierdoor verbeterd, ook het werken met Scienta op een tablet en mobiel is hierdoor intuïtiever geworden.

Dashboard van Scienta 4.0

Artikelweergave

De artikelweergave is grondig op de schop gegaan. We hebben de weergave rustiger en gebruiksvriendelijker gemaakt. Extra artikelinformatie, zoals de auteur, publicatiedatum, gekoppelde artikelen, tags en RASCI-rollen staan in een nieuw menu aan de rechterkant van een artikel: de artikelmodule.

Je kunt bij artikelen ook nieuwe informatie toevoegen. Bij artikelen kan er een omschrijving meegegeven worden, zodat het nog duidelijker is waar het artikel over gaat. Ook kunt u ‘artikelsoorten’ toevoegen: een nieuwe manier van het indelen van artikelen. Een artikelsoort geeft aan wat het artikel is, bijvoorbeeld een formulier, werkinstructie, model of uitvoeringsdocument. Dit kun je zelf instellen in Scienta.

Nieuwe artikel weergave in Scienta 4.0

Scienta Editor

De Scienta Editor hebben we strakker en overzichtelijker gemaakt. Extra artikelinformatie is beter te vinden en te selecteren. Artikelen kunnen met versie 4.0 een ingeplande publicatie- of depublicatiedatum krijgen of een vaste publicatiedatum. Ook is het mogelijk artikelen te publiceren namens een andere auteur.

Ook is het instellen van statussen, gekoppelde artikelen en RASCI-rollen enorm verbeterd (lees meer onder ‘selectievensters’). Artikelen kunnen in liggende modus (‘landscape’) weergegeven worden én het is mogelijk om afbeeldingen te kopiëren en te plakken in de Scienta editor.

Als laatste is de Scienta Editor voor stroomdiagrammen compleet vernieuwd. Het maken van stroomdiagrammen gaat sneller. Nodes van stroomdiagrammen ordenen, uitlijnen en aanpassen gaat makkelijker. Verder hebben de stroomdiagrammen een visuele opfrisbeurt gehad.

Nieuwe indeling Scienta editor in artikel in scienta 4.0

Wijzigingsvoorstellen van contentpartners

Voor klanten die een abonnement hebben op content van één van onze contentpartners, is het vergelijken tussen verschillende versies van artikelen makkelijker geworden. U kunt nu wijzigingsvoorstellen vanuit uw contentpartner vergelijken met uw huidige versie óf met de vorige versie van het artikel van de contentpartner in één overzicht.

Selectievensters

Alle selectievensters in Scienta zijn gebruiksvriendelijker geworden. Waar vroeger items van links naar rechts gesleept moeten worden, kunt u nu zaken direct selecteren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende selectievensters:

  • Het koppelen van artikelen;
  • Het instellen van RASCI-rollen;
  • Het instellen van artikelstatussen;
  • Het koppelen van groepen aan gebruikers.
Selectievensters in Scienta 4.0

Scienta wordt nog socialer

In Scienta 4.0 zijn er verschillende sociale widgets bijgekomen, zoals de bedrijfsaccounts op social media en een html-widget waarmee u zelf widgets kunt maken.

Het is mogelijk om gebruikers te filteren op een afdeling of functienaam in het gebruikersoverzicht, die ook in een tegelweergave beschikbaar is. En als laatste kunt u uw huisstijl verder laten terugkomen door vijf eigen kleuren toe te voegen, die u kunt gebruiken voor widgets en artikelcategorieën.

Nieuwe sociale widgets in Scienta 4.0

En na Scienta 4.0?

Scienta 4.0 stelt ons in staat om de grootse ideeën en plannen die we hebben met Scienta te realiseren. Het maakt de weg vrij om een nog krachtiger en tegelijkertijd flexibeler systeem voor u te bouwen. We zijn trots om het nieuws eindelijk bekend te maken: in de eerstvolgende versie na Scienta 4.0 brengen we de kracht van webformulieren in Scienta. Daarover binnenkort meer!