Terug naar alle Partners, Succesverhalen

Pim Holtz – Scienta partner particuliere klinieken

Geschreven door Saskia de Koning
Leestijd: 9 minuten

Met Pim Holtz, partner van Scienta en eigenaar van Mediservices, spreken wij over hoe hij cosmetische klinieken helpt hun documentatie rondom kwaliteit goed bij te houden. Hij volgde een opleiding kwaliteitsmanagement en werkte vier jaar lang in een operatiecentrum aan ZKN-coördinatie. “Je toont met die documentatie niet alleen aan dat je alles op orde hebt, je moet er ook handson mee aan de slag.”

Ogen van een cosmetisch arts in een kliniek boven een mondkapje

Als cosmetische kliniek in Nederland heb je tegenwoordig heel wat meer regelgeving dan een aantal jaren geleden. Certificeringen zoals van het Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG), Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) of keurmerken geven nu meer richtlijnen dan ooit om dagelijks na te leven. Én te documenteren.

NVCG visitaties voorbereiden

Als je als arts in een cosmetische kliniek de beschermde titel ‘KNMG-arts’ wil gebruiken, moet je een NVCG-certificering hebben. De driejarige overgangsregeling stopt per 1 juli 2022 en daarna is een specialistische opleiding nodig. Pim helpt artsen hierbij.

“We bespreken de werkwijze rond intake en behandelingen. Veel aspecten passeren de revue tijdens zo’n intake. Van wens en verwachting van de cliënt tot de formele kant van de informed consents. Bij de behandelingen zijn er veel hygiëne en gedragsaspecten van belang. Van de arts wordt daarom een lerende opstelling verwacht.”

Scienta software met intake nieuwe cliënt documentatie tbv kwaliteitsmanagement in cosmetische klinieken

IGJ-proof

“Mediservices ondersteunt bij het IGJ-proof worden van klinieken. We hebben veel kennis van het IGJ toetsingskader particuliere klinieken en een brede basiskennis van werkwijze rond medicatie en hygiëne.”

“Als product worden veel beleidsdocumenten en protocollen geleverd. Maar meer dan het leveren van producten wordt advies en ondersteuning geleverd bij visitaties van beroepsverenigingen en de Inspectie Volksgezondheid en Jeugd.”

Van Lennep Kliniek en Mediservices

“Van Lennep Kliniek nam contact met mij op. Zij werkten al met Scienta maar wilden hulp bij IGJ-proof worden”, vertelt Pim. Hij implementeert de PDCA-cyclus in Scienta en gaat vanuit daar aan de slag. “Scienta geeft een stukje bewustwording en herkenning, ook bij een auditor.”

“In overleg pasten we de structuur van het Scienta systeem aan en zijn de documenten van Mediservices gebruikt ter vervanging of aanvulling. Zoiets neemt altijd veel tijd in beslag, ook als het soepel verloopt zoals bij Van Lennep Kliniek.”

Kwaliteitsmedewerker in Scienta software interne audit aan het voorbereiden

Ook op zoek naar een efficiënte en vooral gebruiksvriendelijke manier om je kwaliteit te waarborgen? Zodat ook jouw cosmetische kliniek alle documentatie moeiteloos bijhoudt, update en alle medewerkers op één plek alles rondom kwaliteit kunnen terugvinden?

Tijd om na te denken over onze software. Download onze whitepaper over kwaliteitsmanagementsystemen.