Iedere organisatieverandering heeft flink wat voeten in de aarde. Zelfs een kleine verandering kan plotseling tot opschudding zorgen, bijvoorbeeld als het ontbreekt aan draagvlak.

Welk organisatieverandering model is een goede keuze? En wat is er nodig om de verandering op een succesvolle manier te presenteren én door te voeren? We delen een aantal voorwaarden om succesvol te veranderen.

Voorwaarden voor een succesvolle verandering

Geen enkele verandering in een organisatie is gemakkelijk. Toch maken een aantal voorwaarden de kans op succes een stuk groter:

 • Consistent met de missie
  Het is belangrijk dat de organisatieverandering consistent is met de missie van het bedrijf. Klopt de verandering met de manier waarop het bedrijf zaken wil doen en zich al jaren opstelt? Het is dan een stuk makkelijker om de verandering voor te stellen en daar medewerkers in mee te krijgen.
 • Bijdrage aan de organisatie
  Tegelijkertijd moet de verandering een duidelijke bijdrage doen aan de organisatie. Hoe gaan de medewerkers, specifieke teams of het bedrijf als geheel er op vooruit? Zonder meerwaarde valt het niet mee om de verandering binnen de organisatie door te voeren.
 • Voldoende blijvend
  Een organisatieverandering voelt pas de moeite waard als die lang genoeg van kracht blijft. Of zelfs voor altijd geldt. Hier staat tegenover dat langdurige (of eeuwigdurende) veranderingen ook de meeste weerstand kunnen oproepen.
 • Nieuwe inzichten
  Ten slotte moet de organisatieverandering leiden tot nieuwe inzichten. Nieuwe inzichten vragen om voldoende toelichting, maar helpen (eenmaal omarmd) de verandering in de organisatie door te voeren.

Draagvlak creëren

Het is bij een organisatieverandering essentieel om voldoende draagvlak te creëren. Dat lukt bijvoorbeeld door medewerkers met elkaar in verbinding te brengen. Als ze samen ervaren wat de toegevoegde waarde is zal de kans groter zijn dat ze de wijzigingen omarmen. Het voorkomt dat de hakken in het zand gaan, omdat medewerkers zich niet begrepen of niet gehoord voelen.

Organisatieverandering

Zelfs een goede organisatieverandering kent weerstand en vormt op die manier een uitdaging. Dat neemt niet weg dat de bovenstaande voorwaarden helpen om die weerstand te beperken. En om medewerkers, teams of de volledige organisatie in te laten zien dat het de weg vooruit is.

Op die manier kan een verandering in de organisatie deze helpen klaar te maken voor een vernieuwde toekomst. Of lukt het om in te spelen op dreigende veranderingen, voordat ze hebben aangetoond dat het bedrijf eigenlijk te laat was en de boot heeft gemist.

Zelf onze software ervaren? Vraag binnen 5 minuten jouw demo-omgeving aan. Heb je vragen? Bel ons op telefoonnummer 0341 – 700 255, stuur ons een e-mail naar info@scienta.nl of gebruik het online contactformulier. Dan nemen we snel contact met je op.