Waarom bedrijven vasthouden aan gebruiksonvriendelijke software

‘I can’t live, with or without you’! Bono zong het al, de soundtrack van menig stukgelopen relatie: het niet zonder, maar het ook niet mét elkaar volhouden. En niet alleen tussen de twee personen gebeurt dit, organisaties kunnen er ook wat van. Hiermee doel ik natuurlijk op de, soms redelijk problematische, relaties tussen organisaties en hun softwaresystemen. Want iedereen kent het: software die niet werkt, en toch blijven we het met z’n allen gebruiken. Waarom toch?

Wurgsystemen

Het werkt niet zoals het moet, is onevenredig arbeidsintensief om het bij te houden, technische consultant of zelfs implementatieteams zijn nodig om het werkend te krijgen, en toch blijven we het doen: falende ICT-projecten. Ontzettend zonde natuurlijk. Vaak wordt vergeten dat de kosten van zo’n ‘wurgsysteem’ hoger liggen dan de jaarlijkse bedrag aan de leverancier. Ontoegankelijke systemen zorgen voor onnodige tijdsvertraging door dat medewerkers niet weten hoe het gebruikt moet worden. Extra consultancy of trainingen zijn dan nodig: kostbare tijd die men veel beter kan besteden.

Soms is zelfs zo erg dat men wel wil scheiden, maar het gewoon niet kan. De oorzaken hiervan zijn vaak bekend. Het project is al zo lang bezig dat ermee stoppen te kostbaar zou zijn, de software is nog niet afgeschreven, of het is een ‘kindje’ van een overijverige ICT ’er, die er koste wat kost aan vast wil houden. Maar dat zijn niet de belangrijkste redenen.

De voornaamste reden dat er toch wordt vastgehouden aan niet-werkende software, is dat het doel door iedereen is vergeten. Waarom werd er in eerste instantie deze software aangeschaft? Welk probleem moet het oplossen? Wat willen we ermee bereiken? Dat zijn vragen die bij elke keuze van softwaresysteem, van ERP-systeem tot aan een nieuwsbrief-tool, altijd op de voorgrond moeten blijven spelen. Softwaresystemen zijn nooiteen doel op zich, maar altijd een middel. En het liefst een eenvoudig en effectief middel om problemen op te lossen.

Beautiful Day

Gelukkig begint men in te zien dat het anders kan. Geleid door de ‘app-revolutie’ door de opkomst van smartphones en tablets, zien medewerkers dat de software op hun telefoon een stuk eenvoudiger is dan wat ze op hun werk gebruiken. En tegenwoordig gaan deze apps verder dan leuke gimmicks: complexere zaken zoals onderwijs (e-learning) of de gezondheidszorg (e-health) lossen concrete problemen op een effectieve, simpele en praktische manier op.

In 2015 wordt de gebruiker en zijn ervaring met het systeem (de ‘user experience’) veel doorslaggevender. Want waarom zou bedrijfssoftware moeilijker moeten zijn, dan consumentensoftware? En dat is goed nieuws voor iedereen die nu nog met ontoegankelijke software werkt: in plaats van ‘I can’t live with or without you’ wordt het ‘Beautiful Day’!

Meer weten? Lees ons E-book!

Lees ons E-book ‘De oranje draad: interne bedrijfsinformatie als basis voor succes’. Praktisch, inspirerend en vol met uitgebreide uitleg volgens onze visie. Download hem hieronder of op deze pagina