Iedereen wil wel eens een proces beschrijven. Voor zichzelf, voor een directe collega, voor de afdeling of voor de gehele organisatie. Soms als praktische ondersteuning voor het dagelijkse werk, soms om de business activity flows te optimizen of misschien gewoon om snel een procesje uit te tekenen.

Door de honderden soorten tools, software en systemen is het niet verwonderlijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Geen nood: in deze blog vind je de beste tools om processen te beschrijven, handig verdeeld naar wat je nodig hebt.

Jij wil graag…
Een tool om snel een procesje uit te tekenen?
Kies dan voor: Lucidchart of draw.io

Wil je voor jezelf snel een proces tekenen? Snel een mindmap maken of een schets delen met een collega? Dan heb je een tool nodig dat je snel en gratis kunt gebruiken om een proces uit te tekenen. Lucidchart en draw.io zijn beiden gratis en bieden de mogelijkheid tot het tekenen van stroomdiagrammen. Handig wanneer jij of een directe collega snel een gevisualiseerd proces willen hebben.

Deze tools hebben een eenvoudig maar vluchtig karakter. Handig om snel te tekenen, maar deze tools zijn geen centrale platformen waarbij mensen procesbeschrijvingen kunnen raadplegen en inzien. Daar zijn de volgende tools weer beter in.

Een tool om processen te modelleren, analyseren, simuleren, automatiseren en controleren?
Kies dan voor: Bizagi, Signavio of bpm’online

Aan de andere kant van het spectrum staan de grotere Business Proces Management systemen. Deze tools kunnen veel: je kunt niet alleen processen op een geavanceerde manier tekenen en modelleren, je kunt deze processen ook analyseren en simuleren met bijvoorbeeld een ‘wat-als-analyse’.

De processen die je modelleert in deze tools hebben ook directe invloed op de daadwerkelijke bedrijfsprocessen. Je kunt applicaties koppelen, business rules en goals definiëren, interfaces ontwerpen waarin medewerkers hun werk moeten indienen en grote en complexe BPM-analyses doen.

Dit komt van pas als je bijvoorbeeld bedrijfsprocesanalyses wil uitvoeren, de impact van wijzigingen in je bedrijfsprocessen wil onderzoeken of medewerkers in zelfgebouwde applicaties wil laten werken volgens de gemodelleerde processen.

De nadelen? Het zijn grote, dure systemen die ontzettend veel kunnen. Voor (Enterprise) Business Procesmanagement zijn dit goede tools, maar voor pragmatischer procesmanagement zijn ze toch té veel van het goede.

Een tool om procesbeschrijvingen te maken die door de gehele organisatie gebruikt kunnen worden?
Kies dan voor: Scienta

Wil je processen zó beschrijven dat deze door de gehele organisatie gebruikt kunnen worden? Bijvoorbeeld om medewerkers te instrueren of om duidelijk te maken hoe processen verlopen in je organisatie? Meer mogelijkheden hebben voor het daadwerkelijk borgen van processen, maar niet verzanden in grote systemen?

Dan kan Scienta je verder helpen.

Scienta is cloudsoftware om processen in te beschrijven en te delen in je gehele organisatie. En je beschrijft niet alleen hoe het werk verloopt in je organisatie, je zorgt ervoor dat het ook echt gebeurt. Dankzij de geavanceerde formulieren en de workflow in Scienta houd je grip op je processen en werkzaamheden.

Benieuwd hoe Scienta je verder kan helpen?