Een kwaliteitsmanagementsysteem moet vanuit samenwerking geïmplementeerd worden, volgens Vincent Rikkink van Ready 2 Tack. Zijn specialisme is kwaliteitsverbetering en innovatie rondom technische maakbedrijven in de industriële automatisering. Over zijn achtergrond en hoe hij het kwaliteitssysteem Scienta in organisaties introduceert vertelt hij graag.

Weerstand en Zwitserland

Met zijn bedrijfsnaam Ready 2 Tack heeft Vincent direct een mooie opening. Vincent: “Ready to Tack betekent ‘klaar om te wenden’, het is een zeilterm. Voor mij betekent het klaar om veranderingen aan te gaan. Het laat zien dat je altijd klaar staat om te veranderen en niet pas in actie komt wanneer het nodig is. Deze term is heel erg toepasselijk op hoe ik kwaliteitsmanagement en innovatie zie.”

Verandering brengt weerstand, maar Vincent gaat daar bewust mee om. “Continu verbeteren zit in de mens. Je gaat naar de fitness school, je huis knap je op. Zo is het ook op je werk. De support hiervoor moet er wel zijn en de meeste kwaliteitsmanagementsystemen zijn daar niet op gemaakt. Daarom past Scienta ook zo goed bij mij. Scienta werkt niet vanuit de hiërarchie maar is echt voor de medewerker gemaakt. Waar veel KMS systemen daardoor ongebruikt blijven, vult Scienta dat gat op.”

Vincent werkte in Zwitserland wat naar eigen zeggen de bakermat van kwaliteit is. “Zwitserland werkt veel meer vanuit de mens waar Nederland vanuit processen en procedures kijkt. Die trots van de medewerker zorgt ervoor dat diezelfde medewerker ook verantwoordelijkheid neemt. Dat werkt fantastisch voor de medewerkersbetrokkenheid. Voor mij ook.”

Medewerkers in technisch maakbedrijf in Scienta software op zoek naar protocollen en processen

Philips kwaliteit

Voor Philips heeft Vincent een grote bijdrage geleverd aan het kwaliteitsmanagementsysteem daar. “Wat ik belangrijk vind aan kwaliteit is dat het moet leven bij de mensen. Audits gingen goed, maar bij de medewerkers mocht het meer gaan leven. Iedereen binnen het bedrijf moet meehelpen om de kwaliteit te borgen, dan gaan audits bijna vanzelf. Wat je vaak ziet is dat een kwaliteitsmanager iets oplegt, maar dat is de verkeerde insteek. Medewerkers moeten blij worden van kwaliteit, want het helpt ze het werk beter te doen. Die omslag maken, dat is waar ik bij help. Bij Philips zorgde dit voor aanzienlijk meer gebruikers van het KMS.”

Industriële automatisering en kwaliteitsmanagement

Inmiddels bouwt Vincent geen kwaliteitsmanagementsystemen meer, maar gebruikt hij de software van Scienta voor zijn klanten. “Het inrichten van Scienta voor technisch maakbedrijven in de industriële automatisering betekende vooral veel documentatie inrichten. Je hebt niet altijd alles nodig, dus deelde ik 250 pagina’s aan documentatie op in vier toolboxen. Om meteen aan de slag te kunnen met wat een bedrijf nodig heeft. Je kan zo kiezen wat wel of niet bij jou of je bedrijf past. Je moet het zo zien: Je hebt ook niet bij iedere klus 23 schroevendraaiers nodig.”

“Die toolboxen omvatten templates, processen en automatische formulieren die je gebruikt als je bij een product het ontwikkelproces implementeert. Deze documenten zijn direct te gebruiken en pas je alleen nog maar aan naar de eigen organisatie. Het geeft mijn klanten een vliegende start bij de verdere implementatie van hun processen.”

“Die processen van bedrijven in de maakindustrie zien er heel anders uit dan bijvoorbeeld bij een overheidsinstantie of in de zorg. Ik houd mij daarbij voornamelijk bezig met het optimaliseren van het primaire proces. Van voorontwikkeling, design, engineering, supply chain, industrialisatie tot en met de after-sales services. Al deze processen heb ik binnen Scienta helemaal ingericht.”

Vincent Rikkink Ready to Tack Scienta Partner
“Qua innovatie lopen technisch maakbedrijven in de industriële automatisering voorop. Maar als het om organiseren en structuren aanbrengen gaat, is in deze sector nog heel veel te halen.”

Vincent Rikkink – Scienta Partner

Ready to Tack

“Scienta is een uitstekende tool om te gebruiken als kwaliteitsmanagementsysteem in de maakindustie en bij bedrijven in de industriële automatisering. Vaak hebben die organisaties technisch alles zó perfect op orde. Qua innovatie lopen ze voorop, maar als het om organiseren en structuren aanbrengen gaat, is in deze sector nog heel veel te halen. Alles binnen Scienta staat goed, het is eenvoudig in gebruik en als er een aanpassing aan het systeem gedaan moet worden kun je dat met een simpele knop doorvoeren.”

Niet alleen het verbeteren van de processen vindt Vincent belangrijk, maar ook de certificering hierbij speelt een grote rol. “Wanneer je als technisch maakbedrijf deze toolboxen en Scienta op de juiste manier gebruikt voldoe je aan certificeringen zoals ISO 9001 en ISO 13485.”

Wet Wkb in de industriële automatisering

De Wet kwaliteitsborging Bouw heeft niet direct invloed op de bedrijven in de technische maakindustrie en industriële automatisering bedrijven. Al zal ook hier meer om documentatie gevraagd gaan worden op den duur. Ook kan Vincent zich nog herinneren hoe het was om op tijd te moeten voldoen aan een nieuwe norm. “De spanning rondom de TDP-release kan ik mij nog goed herinneren. Bij Settels Savenije, waar ik ook werkte, moest toen op tijd alles in orde zijn. Dat zullen vele bedrijven om deze nieuwe wet heen herkennen.”

“Zorg ervoor dat je je kwaliteitsdocumentatie in een goed KMS hebt staan. Zo definieer je makkelijker je milestones. Ten tweede: Werk procesmatig. Het is een kwestie van tijd dat ook in onze industrie meer controle op de normen gaat komen. Dan moet je er wel klaar voor zijn.”

Medewerker industriële automatisering bedrijven bezig met kwaliteit terwijl hij een machine bestuurt

Kwaliteit op orde met Ready to Tack als partner

Als alle tools in handen zijn om op de juiste manier aan de slag te gaan met kwaliteitsmanagement, is het zaak dat bedrijven het ook daadwerkelijk oppakken. “Bij veel bedrijven is kwaliteit een ondergeschoven kindje. Het wordt naast de vaste werkzaamheden erbij gedaan, door het MT of maar één specifieke medewerker. Maar niemand is er echt verantwoordelijk voor. Daarbij begeleid ik.”

“Wat ik vaak zeg, of eigenlijk een beetje eis, is dat elke medewerker één uur per week bezig is met kwaliteit. Bijvoorbeeld het reviewen van een document of dat nog klopt of het maken van een verbeterplan voor de processen. Het idee daarachter is dat als iedere medewerker dat doet, je binnen een jaar een enorme stap gezet hebt. Wat je daarbij nodig hebt is een omgeving waarin dat mogelijk is. Scienta is daar perfect voor.”