Koelewijn & Partners is al decennia lang hét bureau in de Nederlandse franchise wereld waar je aanklopt voor advies en begeleiding. Met die ervaring hebben ze het franchise landschap zien veranderen, verwelkomen ze de nieuwe franchisewet, coachen ze startende franchisegevers en weten ze het geheim van een goede franchiseformule. ‘Soms is het een specifiek recept, maar uiteindelijk draait het om goed franchisegeverschap.’

Dewy Atteveld en Marjolein Boshuizen van Koelewijn & Partners werken beiden ruim 5 en 6 jaar bij het franchise adviesbureau. Koelewijn & Partners helpt startende ondernemers met het opzetten van een franchiseformule, maar ook grote bestaande organisaties om de stap te maken naar meer succes en groei. En alles wat daarbij komt kijken. Sinds 2017 zijn zij partner van Scienta. Tijd om de diepte in te gaan met de kenners van deze nooit saaie branche.

Twee vrouwen aan een tafel met op de laptop het inlogscherm van Scienta

Ideale mix

“Iedere dag is anders”, vertelt Dewy. “Soms zit je één-op-één met een energieke, jonge en startende ondernemer en een dag later met een heel team van CEO’s en CFO’s om de tafel om franchiseplannen te ontwikkelen. Hele simpele concepten kunnen enorm succesvol worden. Binnen de franchise is succes delen, vermenigvuldigen. Dat maakt het een heel interessant model.”

Dat kan in Nederland door het ideale ondernemersklimaat heel goed, legt Marjolein uit. “Met de grootste haven van de wereld, een sterke handelsgeest, overal hoge kwaliteit internet, een sterke infrastructuur en economie. Nederland is wat dat betreft ook een goede springplank. Vanuit het buitenland komen franchise formules ook graag hierheen.”

Iedere onderneming kan een franchise worden

Of je wel of niet een franchise kan starten, hangt niet van de sector af. Dewy geeft aan dat in principe iedere branche geschikt is om een franchiseformule te starten. “Of franchisen ècht een goede optie is voor jouw formule is een tweede. Er zijn wel bepaalde voorwaarden. Zoals aantoonbaar succes. Hiermee inspireer je je kandidaat franchisenemers. En je concept moet goed schaalbaar zijn.”

“Het moet aantrekkelijk zijn voor een franchisenemer om bij jouw formule aan te sluiten. Onderscheidend vermogen van het concept is essentieel. Wat maakt jou anders dan die andere pizzabakker? Daarnaast moeten de formule en samenwerking met de franchisegever ook bij jou als ondernemer passen. Het is allesbehalve een quick fix. Je moet de zorgplicht naar franchisenemers serieus nemen. Die moet je op je willen nemen.”

Het juiste franchise karakter

Het karakter en de houding spelen ook een rol. “Daar proberen we in het eerste kennismakingsgesprek al achter te komen”, vertelt Marjolein.

Dewy vult aan: “Je moet je concept willen delen. Het is je kindje en dat moet je kunnen loslaten. Hoe wordt er voor mijn kindje gezorgd? We hebben een franchisegever ook wel eens gezegd ‘dit is niet voor jou’. Dan zijn andere groeimodellen mogelijk.”

“Wij vinden dat je als professionele franchiseformule niet zonder handboek kan.”

Marjolein Boshuizen, Koelewijn & Partners

De Franchisewet en goed franchisegeverschap

De nieuwe Franchisewet is per 1 januari 2023 geheel van start gegaan na een overgangsperiode van twee jaar. Die vult de karaktereigenschappen die een franchisenemer en -gever moeten hebben goed aan volgens Marjolein en Dewy.

Dewy: “Goed franchisegeverschap moet je koesteren. De nieuwe wet is heel breed, generiek en bepaalde zaken zijn op verschillende manieren uitlegbaar. Maar het doel van de franchisewet is duidelijk, de franchisenemer beschermen. Met meer jurisprudentie zal ook meer duidelijk worden. Dat heeft tijd nodig.”

“Goed overleg en transparantie zijn belangrijke kenmerken die een franchise organisatie tot een succes maken of niet. Uiteindelijk moeten partijen een win-win situatie willen creëren”, geeft Marjolein aan.

“De juiste aandacht voor de franchisenemer is cruciaal. Vanuit de franchisegever moet de behoefte gezien worden, op individueel niveau, maar ook formule breed. Denk aan het aanbieden van de juiste coaching, trainingen en het continue verder professionaliseren van interne processen Als die aandacht er niet voldoende is, zie je vaak de eerste haarscheurtjes ontstaan.”

Het handboek is je bijbel

Het franchisehandboek is niet wettelijk verplicht. Toch wordt het wel sterk aangeraden. “Klopt, verwijs je ernaar in je wettelijk verplichte overeenkomst, dan wordt het wel verplicht om een handboek te hebben overigens”, weet Dewy. “Doe je dat niet, mag je een handboek weglaten. Maar dat raden we altijd af.”

Marjolein: “Wij vinden dat je als professionele franchiseformule niet zonder kan. Je kan anders nergens op terugvallen. Hoe wil je bijvoorbeeld dat een tosti bereid en gepresenteerd wordt? Hoe dient een gast ontvangen te worden? Als dat voor jou belangrijk is, moet je dat in je ‘bijbel’ zetten.”

Interactief ontzorgen

Marjolein ervaart dat franchisegevers soms het handboek geen prioriteit geven. “Dan heerst het idee ‘zo’n handboek wordt toch nooit gelezen’. Vaak komt dat omdat ze er zelf niet voldoende actief mee bezig zijn. Voor hen zelf is dat ook niet nodig, die kennis zit in hun genen. Met Scienta wordt het interactief en beschikbaar voor anderen. Dat ontzorgt.”

Een handboek schrijven en inrichten is tijdrovend. “Al je processen beschrijven, beheren, actueel houden. In Scienta maak je een complex proces of grote hoeveelheid informatie wel in één klap duidelijk en leesbaar. In een decentrale omgeving als een franchiseorganisatie is een goed werkend informatie- en kennissysteem essentieel.”

“Je voorkomt onduidelijkheden en discussies met versiebeheer. Dat scheelt zoveel tijd. Die tijd krijg je terug. Het handboek is een dynamisch document, het leeft en is nooit klaar. Er zijn altijd aanpassingen en verbeterpunten door te voeren. Scienta maakt dat makkelijk door alles met één klik beschikbaar te maken. Een goed handboek maakt je franchise goed schaalbaar. Het onboarden van een nieuwe franchisenemer gaat sneller.”

Geprinte handboeken komen de twee ‘gelukkig’ niet meer vaak tegen. “Tot vijf jaar geleden nog wel. Onder digitaal kom je niet meer uit. Het scheelt zo veel gedoe. Het ontlast ook gewoon de franchisegever. Die wordt een stuk minder gebeld.”

Franchise management

Franchise management komt in vele vormen. Je doet werving en selectie, geeft training, houdt financieel zaken in de gaten. “Je bent een spil in het web, soms sta je op de vloer ook bij te springen. Tot aan je enkels in de klei”, weet Marjolein.

Bij een snel groeiende formule is een franchise manager geen overbodige luxe volgens Dewy. “Daar ontstaan die scheurtjes weer waar we het net over hadden. Groei forceren, maakt de verleiding groter om minder doordachte keuzes te maken zoals ondoordachte investeringen. Dan heb je niet meer de juiste aandacht voor je formule en franchisenemers.”

“Scienta maakt alles met één klik beschikbaar. Een goed handboek maakt je franchise goed schaalbaar.”

Dewy Atteveld, Koelewijn & Partners

Tips voor de branche

Kijkend naar de toekomst is franchise een bestendig groeimodel. Als tip geven Dewy en Marjolein;

  • “Zorg dat je alle processen goed op orde hebt en blijf ontwikkelen. Innoveren en de juiste mensen aantrekken.”
  • “Blijf kennis met elkaar delen. Je hebt een voorsprong op die eenpitter. Het bewijs? Een franchiseformule is bestendiger tegen crises. Als collectief ben je sterker. Je hebt dezelfde pijnen maar ‘schouder aan schouder staan’, helpt enorm.”
  • “Laat je goed informeren en adviseren, voer gesprekken met branchegenoten en sta open voor vernieuwing, deel je kennis. Dat geldt voor franchisenemers en -gevers.”