Inmiddels werkt bijna heel Nederland al weer een week thuis. Hoe is de eerste week thuiswerken bij ons gegaan? 3 collega’s delen waar zij tegen aan lopen, wat ze missen aan het werken op kantoor en hun ultieme thuiswerktip.

Om jou als klant te helpen met het thuiswerken, hebben het Scienta Super Thuiswerkpakket samengesteld. Weten hoe je deze kan winnen? Je leest het onderaan in deze blog!

Kelly Nijland, Office Manager

“Op zolder staat een bureau met computer, daar kan ik toch nog een beetje rustig werken. Dat is niet altijd makkelijk met een baby van bijna 6 maanden in huis.”

“Als office manager neem ik op kantoor altijd de telefoon op. Om de telefoon ook thuis op te nemen, hebben we de app van Voys op onze telefoons gezet. Niet alleen ik, maar ook de andere office manager, HR, customer success en sales. Zo kunnen we onderling de binnenkomende telefoontjes doorverbinden. Op deze manier worden de klanten geholpen zoals ze dat op kantoor ook worden. En merken ze niet dat wij thuiswerken.

“Het enige waar ik nog niet aan gewend ben, is het telefonisch overleggen. Ik mis dan toch wel het snelle overleg dat je op kantoor kan hebben door even bij elkaar langs te lopen. Het contact met collega’s is sowieso een gemis, zoals de gezellige gesprekjes bij het koffiezetapparaat. Dat mis ik nu ik thuis werk.”

“Ik wil iedereen die thuis werkt als tip geven om een goede werkplek te zoeken of te creëren in huis. Maak er een gezellige en fijne plek van. De komende tijd ga je er veel tijd doorbrengen. En het belangrijkste: denk aan je houding! Voordat we met z’n allen heel veel tijd bij de fysio door moeten brengen als dit allemaal over is. Reinder, onze directeur, heeft spullen rond gebracht die we nodig hadden van kantoor. Daardoor kan ik nu goed zitten op mijn bureaustoel van kantoor, heb ik mijn voetensteun en polssteunen met ergonomische muis!”

Selfie van medewerker scienta werkend vanuit huis achter computer i.v.m. thuiswerken

Kars Barendrecht, Developer

“Ik zit momenteel op een vakantiepark. We gaan verhuizen en moesten eerder ons huis uit, dan dat we het nieuwe huis in kunnen. Er is geen echte werkplek met bureau in het huisje. Omdat ik toch een fijne werkplek wilde creëren, heb ik een bureaublad op schragen gelegd. Zo heb ik een vaste werkplek.”

“Mijn productiviteit ligt nog wel lager dan op kantoor. Dat komt vooral doordat het in de eerste week nog wennen is. Als programmeur moet je echt in problemen duiken. Dat is nog wat onwennig zo vanuit huis.”

“Dat het overleggen niet zo makkelijk gaat als op kantoor helpt niet. Je mist de non-verbale communicatie tijdens het bellen, en je moet veel strenger zijn op de ether-discipline. Met het development team werken we intensief samen. Wij bellen elkaar dan ook een paar keer per dag met Slack. Om te vragen hoe het gaat, waar we mee bezig zijn en waar we tegen aan lopen.”

“Dit is ook echt mijn tip voor iedereen die thuiswerkt: bel je collega’s regelmatig. Zo blijf je op de hoogte van elkaar en kan je toch zo goed mogelijk samenwerken. De kleine dingen die je normaal snel naar elkaar roept, dat mis je nu. Daarom is het belangrijk om in contact te blijven. Dat mis ik ook het meest, de grapjes tussendoor en de gesprekken in de wandelgangen of de keuken. Het spontane contact dat je op kantoor hebt.”

Thuiswerkkantoor van medewerker scienta met computer. Thuiswerken bij Scienta.

Lisette Kraal, Customer Success Manager

“Wij hebben één van onze kamers in huis ingericht als kantoor. Compleet met planten, foto’s van onze reizen en kaartjes. Zo hebben we een fijne werkplek gecreëerd.”

“Ik ga regelmatig op pad naar klanten toe, dit kan natuurlijk niet nu. Maar we laten de afspraken wel doorgaan. Door middel van conference calls en teamviewer. Zo kunnen we de klanten toch goed op weg helpen en alles in Scienta uitleggen.”

“Ook de gratis trainingen die ik geef bij ons op kantoor, gaan we nu online geven. We hebben zelfs extra trainingen in het leven geroepen om onze klanten te helpen Scienta thuiswerkproof te maken.”

“Wat ik wel lastig vind aan deze periode, is dat je niet weet wanneer het weer beter wordt. Dit maakt het moeilijk om nieuwe afspraken in te plannen met klanten. Sommige afspraken gaan toch echt makkelijker als je op locatie bent. Maar zolang je niet weet wanneer dit weer kan, kan je ook geen afspraken plannen.”

“Net als de rest mis ik het contact met collega’s het meest. Natuurlijk spreken we elkaar regelmatig via Slack of met videobellen. Maar dat is heel anders dan even bij elkaar langs lopen om gezellig te kletsen. Of het tafelvoetballen in de pauze en om 5 uur. Dat zijn dingen die je gaat missen als je thuis zit.”

“Als tip wil ik mensen aanraden om de extra tijd die je ’s ochtends hebt, doordat je niet meer hoeft te reizen, te gebruiken om een lekker en voedzaam ontbijt klaar te maken. En maak gebruik van het lekkere weer! Ga lekker lunchen in de zon in je tuin. Zo krijg je ook voldoende buitenlucht en zit je niet alleen maar binnen.”

Selfie van medewerker scienta werkend vanuit huis achter computer i.v.m. thuiswerken