Een intranet opzetten: wat komt daarbij kijken? Met Scienta heb je, naast het kwaliteitsmanagementsysteem, een sociaal intranet dat medewerkers helpt beter samen te werken. En dat het gevoel van onderlinge verbondenheid versterkt.

Maar, is zo’n intranet niet een hele investering en omslag? Komt er niet van alles bij kijken waardoor daar lange tijd overheen gaat? Het is vaak makkelijker dan veel organisaties denken. Al vraagt het opzetten van een intranet natuurlijk om een gestructureerde en heldere aanpak. Wij helpen je daar graag mee op weg. Daarom delen we aan de hand van 5 stappen een paar belangrijke tips.

Stappenplan voor een intranet

Het stappenplan om een intranet op te zetten ziet er wat ons betreft als volgt uit:

1. Bepaal de doelstelling(en)
Begin met de doelstellingen: waar moet het intranet voor zorgen? Wil je medewerkers informeren, wil je ze trainen of wil je vooral de administratieve processen vereenvoudigen? Je kunt samenwerkingen stroomlijnen, innovaties breder verspreiden en bijvoorbeeld medewerkers binden.

2. Evalueer wat er al is
Welke systemen zijn er al beschikbaar en hoe dragen die momenteel bij aan de doelstellingen uit stap 1? Misschien is het mogelijk de systemen te koppelen, te integreren of simpelweg te blijven gebruiken binnen de nieuwe plannen. Gebruik je Scienta voor je kwaliteitsmanagement, dan hoef je geen heel nieuw systeem in te richten voor het intranet. Weten hoe je dit aanpakt? Volg onze Sociaal Intranet training.

3. Bepaal de stakeholders
Wie zijn de medewerkers die ermee gaan werken? Bepaal welke andere stakeholders er ook zijn door een stakeholderanalyse te doen. Ga hierbij uit van de doelstellingen zoals je die in stap 1 hebt bepaald.

4. Kies de content
Denk na over de content die je gebruikt op het intranet. Wil je bijvoorbeeld een kennisbank opzetten, interne processen in kaart brengen of taken naar medewerkers uitzetten? Je kunt daarnaast denken aan het delen van bedrijfs- of vak nieuws en bijvoorbeeld een persoonlijke sectie om medewerkers met elkaar te verbinden door o.a. verjaardagen te laten zien.

5. Bepaal de technische eisen en look & feel
Ten slotte zijn de technische eisen belangrijk, net als de look & feel van het intranet. Dat kan bij Scienta natuurlijk gewoon in de huisstijl van jouw organisatie, zodat het er meteen vertrouwd uitziet.

Intranet opzetten

Het Scienta sociaal intranet verbetert de betrokkenheid, verbindt collega’s en versterkt de interne communicatie. Creëer een nieuwe startpagina voor jouw organisatie. Het is de praktische bedrijfswiki, complete kennisbank en het actuele nieuwsoverzicht in één. Wil je een intranet opzetten? Of ben je benieuwd hoe de combi kwaliteitsmanagement en sociaal intranet werkt? Wij vertellen het je graag. Of lees het zelf in onze brochure.