Vandaag besteld morgen in huis. Online kopen en verkopen is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. In 2021 deden we in Nederland voor ruim 30 miljard aan online aankopen, waar dit in 2019 nog maar 25,8 miljard was. De e-commerce industrie groeit enorm. Hierdoor stijgt ook de vraag naar e-fulfilment, maar wat is dit nu precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is e-fulfilment?

E-fulfilment, een relatief nieuw begrijp dat we de laatste jaren steeds vaker horen. Fulfilment kennen we al langer en staat voor; de processen die horen bij het verwerken en afhandelen van aankopen.

Bij e-fulfilment gaat het dus over de logistieke afhandeling van online aankopen via bijvoorbeeld webshops.

“Scienta zorgt voor rust en duidelijkheid, en dat is waar mensen behoefte aan hebben en wat fouten voorkomt.”

Daniëlle Dekker, KAM Coördinator bij Active Ants

Wat valt onder e-fulfilment?

Van de opslag van de producten die online verkocht worden, de verzending naar de klant, de evaluatie, tot het voorraadbeheer. Alle logistieke processen rondom het runnen van een webshop worden uit handen gegeven aan een e-fulfilment center.

Dit valt allemaal onder e-fulfilment:

  • Inslag producten (het binnenkomen van de producten op de warehouse locatie)
  • Opslag van producten
  • Verzamelen van de juiste producten van een bestelling
  • Inpakken van een bestelling
  • De pakketten frankeren
  • Het pakket overdragen aan de vervoerder (bijvoorbeeld DHL of PostNL)
  • Elektronische administratie over de verwerking van het product, bijvoorbeeld door het toesturen van de track & trace code naar de klant
  • Bijhouden van voorraadsystemen
Orderpicker gebruikt tablet om bestelling in magazijn te verzamelen

Voordelen e-fulfilment

Wanneer je de logistieke afhandeling van jouw webshop uit handen geeft, brengt dit meerdere voordelen met zich mee. De eerste is het feit dat jij je kan richten op de kernactiviteiten van jouw bedrijf, namelijk het verkopen van jouw producten.

Daarnaast hebben de grotere e-fulfilment bedrijven afspraken over de verzendkosten met bijvoorbeeld PostNL of DHL. Hierdoor zijn de verzendkosten per verzonden pakketje lager dan wanneer jij het zelf zou versturen.

E-fulfilment bedrijven zijn flexibel. Wanneer er een grote piek in bestelling is rond bijvoorbeeld de zomer of kerstperiode heeft het e-fulfilment bedrijf de mogelijkheid om direct op te schalen en te zorgen dat alle pakketjes met dezelfde kwaliteit en snelheid afgehandeld kunnen worden.

Er is geen makkelijkere manier dan e-fulfilment, om te werken aan kwaliteits– en procesmanagement. Het uitbesteden van je e-fulfilment zorgt dat de processen in je supply chain op de juiste manier geoptimaliseerd zijn en jij er geen omkijken naar hebt.

Uitdagingen e-fulfilment

Met de grote groei van het aantal online bestellingen en de opkomst van e-fulfilment bedrijven zijn we ook voor een aantal uitdagingen komen te staan. Eén daarvan is de retourlogistiek.

Doordat we massaal bestellen zorgt dit ook voor een enorm aantal retouren. Dit brengt voor de ondernemer een aantal grote vraagstukken met zich mee als ‘Wie betaalt de retour?’ Wil je het er als ondernemer op gokken dat de klant de retour betaald?

Met ruim 30 miljard euro aan bestellingen neemt ook het aantal busjes en vrachtwagens in de steden ieder jaar toe. Iets wat we in deze tijd van duurzaam ondernemen met lede ogen aanzien. De uitdaging ligt dan ook in slimme oplossingen te vinden om dit laatste stukje van het proces, ook wel last-mile genoemd, te verduurzamen.