Wie had 10 jaar geleden gedacht dat we tegenwoordig voor een groot deel vanuit huis zouden werken in plaats van op kantoor? Nou, wij niet! Maar wij bij Scienta waren er wel helemaal klaar voor. Zeker sinds de pandemie door covid-19 werkt het overgrote deel van Nederland vanuit huis. Maar waren andere bedrijven daar wel klaar voor? Of lagen de laatste versies van documenten nog uitgeprint op kantoor, naast alle to-do lijstjes? Als je hier als bedrijf wel klaar voor was, ben je waarschijnlijk goed op weg met het creëren van een digitale werkomgeving. Maar wat houdt een digitale werkomgeving eigenlijk in? En wat zijn de voordelen ervan?

“Kim, kan je me even helpen?!”

We herkennen het allemaal wel, de korte vraag aan je collega tegenover je: waar kan je het opgeslagen document vinden? Of wat is er daadwerkelijk aangepast in de Excellijst? Of van wie zijn de traktaties die in het keukentje staan? Dat is nu niet zo makkelijk meer. Tegen deze en nog vele andere probleemstukken loopt tegenwoordig iedere organisatie aan. Een digitale werkomgeving biedt de uitgelezen kans deze probleemstukken op te lossen.

Digitale werkomgeving, wat houdt het in?

Eigenlijk zegt het woord het al; een digitale werkomgeving. Het is de ‘plek’ waar je op ieder moment, vanaf elke locatie kunt werken. Zo kunnen alle medewerkers hier informatie over het bedrijf, de processen of tools vinden. Scienta is dé tool om het thuiswerken te optimaliseren.

Wat levert het op?

Het organiseren van een digitale werkomgeving vergt veel van jouw organisatie, maar wat levert het je daadwerkelijk op? Uit onderzoek blijkt dat medewerkers met een volledige digitale werkomgeving bijna 70% productiever zijn in vergelijking met een traditionele werkplek.

Daarnaast geeft het medewerkers meer vrijheid, flexibiliteit en zelfstandigheid. En werken ze sneller en efficiënter doordat ze minder hoeven te schakelen tussen bestanden, mappen of programma’s. Niet alleen voor de medewerkers heeft de digitale werkomgeving veel voordelen, maar ook voor de organisatie. Zo wordt er efficiënter omgegaan met IT-beheer, is er een maximale informatiebeveiliging én bespaar je veel tijd en kosten.

Scienta en de digitale werkomgeving?

We hadden het er aan het begin al over: de korte vraag aan je collega tegenover je. De vragen die je niet kan stellen als je thuiswerkt. Met Scienta als digitale werkomgeving is het mogelijk om de antwoorden op die vragen snel zelf te vinden. Zo heb je door middel van versiebeheer in een oogopslag duidelijk wat de laatste aanpassingen zijn aan het document. En biedt het sociale intranet van Scienta de kans je medewerkers te verbinden, ook nu er thuis gewerkt wordt. Zo maak je gemakkelijk een bedrijfswiki, verjaardagskalender, kennisbank of interne nieuwspagina aan. Met Scienta als digitale werkomgeving is de thuiswerkproblematiek van het missen van de snelle gesprekken met collega’s zo opgelost!