De vraag ‘hoe vergroot ik de betrokkenheid van mijn medewerkers?’ is er een van alledag. Vaak wordt het antwoord gezocht in de communicatie of bij de leidinggevende. Maar heb je al eens gedacht aan een kwaliteitsmanagementsysteem? Ook door het inzetten van het kwaliteitsmanagementsysteem vergroot je de medewerkersbetrokkenheid. Hoe? Je leest het hier.

We willen allemaal de betrokkenheid van de medewerkers vergroten, maar weten we ook wat dat ons nu echt brengt? Wist jij bijvoorbeeld dat:

  • Slechts 25% van de medewerkers zich gewaardeerd voelt op het werk;
  • De kans dat betrokken medewerkers van baan wisselen 87% lager is;
  • Betrokken medewerkers tot wel 38% productiever zijn.

Wie de literatuur over de betrokkenheid van medewerkers vergroten erop naslaat, komt al gauw in een andere managementwereld terecht. Termen als ‘weerstand wegnemen bij medewerkers’ en ‘gewenst gedrag’ komen geregeld terug. Dit laat zien dat beslissingen hogerop genomen zijn. Ook quotes als ‘alle neuzen dezelfde kant op, maar wel mijn kant.’ zijn daarbij niet vreemd.

Maar past dit nog wel bij deze tijd? En zorgt dit wel echt voor het verhogen van de medewerkersbetrokkenheid? Scienta gelooft dat kwaliteitsmanagement valt of staat met de betrokkenheid van jouw medewerkers bij kwaliteit. Zij vormen dan ook een belangrijke schakel in de verbetering van de kwaliteit van jouw product, dienst of processen. Het vergroten medewerkersbetrokkenheid is dus essentieel voor kwaliteitsmanagement.

Kortom, meer betrokken medewerkers betekent meer werkplezier, minder verzuim en een positieve bijdrage aan het kwaliteitsmanagement van jouw organisatie. Maar hoe gaat dit nu in de praktijk?

Scienta als startpagina van je organisatie

Scienta is een kwaliteitsmanagementsysteem gericht op de medewerker. Zo is Scienta niet alleen in te zetten voor documentatie, maar zorgt het ook voor verbinding binnen jouw bedrijf. Door het toevoegen van een verjaardagskalender, het smoelenboek en een interne nieuwspagina blijft de hele organisatie op de hoogte van wat er speelt. Dit creëert niet alleen betrokkenheid van de medewerkers bij jouw bedrijf, maar ook bij collega’s onderling. En dat is zeker zo belangrijk!

Van het een komt het ander

Uit onderzoek blijkt dat medewerkers graag meebeslissen en hun bijdrage willen leveren aan bijvoorbeeld werkprocessen. In Scienta is het mogelijk een verbetervoorstel in te dienen op een document of werkproces. Door deze optie wordt er niet alleen gewerkt aan de kwaliteitsverbetering, maar creëer je ook binding en betrokkenheid van de medewerkers. En juist door deze binding te vergroten, zijn ze nog meer bereid mee te denken in processen en worden veranderingen sneller geaccepteerd. Een echte win-win situatie dus!

Naast het kwaliteitsmanagementsysteem van Scienta om de betrokkenheid van de medewerkers te vergroten, zijn er natuurlijk ook nog andere opties. Zoals het stimuleren van teamwork, het betrekken van de medewerkers bij het vieren van successen van de organisatie en het hebben van een energieke werkomgeving. Combineer deze sociale elementen met Scienta en vergroot aantoonbaar jouw medewerkersbetrokkenheid!

Benieuwd wat Scienta voor jouw organisatie kan betekenen? In ons whitepaper ‘Kwaliteit voor iedereen: Tips & tricks voor meer draagvlak’ vertellen we je meer over wat Scienta kan betekenen om de medewerkers betrokkenheid te vergroten.