Iedere accountant heeft het ondertussen wel gehoord: het vak van de accountant verandert. Marges staan onder druk, er is een trend van verdere digitalisering en de behoeften van jouw klanten veranderen. Al vele magazines en blogs zijn volgeschreven over digitale werkprogramma’s, HRM, veranderende klantcontacten en online marketing voor de accountant. En één ding hebben ze met elkaar gemeen: het zijn allemaal nieuwe of vernieuwde processen. En als je voorop wilt lopen in deze trend, moet je die processen ergens zwart op wit hebben staan.

Fundament

Zoals in vele branches, veranderen er ook in de accountancy vele processen. Al deze processen, van fiscaal advies tot online marketing, hebben één ding met elkaar gemeen: ze moeten ergens beschreven staan. Niet voor niets is stap één van alle verbetertrajecten, procesoptimalisaties en kwaliteitsverbeteringen dit: het beschrijven van wat een organisatie dóét. Dit is het fundament van een organisatie. Zonder een eenduidige beschrijving van jouw marketingprocessen of de wijze waarop er fiscaal advies gegeven moet worden, kan er niet verder gebouwd, veranderd of verbeterd worden.

Het allerbeste accountantskantoor

MKB-Accountants die hun organisatie willen aanpassen aan hun veranderende omgeving, kunnen nog wel eens overweldigend raken van alle aspecten die meespelen. Er spelen natuurlijk ook andere zaken mee buiten procesbeschrijvingen en procedures, zoals een goed personeelsbeleid, organisatiecultuur en branchekennis. En natuurlijk hebt je met een goed en compleet handboek niet meteen het allerbeste accountantskantoor van deze tijd. Maar een goed accountantskantoor heeft wel al deze zaken goed en compleet beschreven. Zeker in een veranderende omgeving van de accountant biedt dit ondersteuning. Om jouw medewerkers te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden, maar ook om aan de AFM te laten zien hoe jouw kantoor georganiseerd is.

Mee veranderen in 2014

Wil je als accountant mee veranderen, dan moet je die processen integreren in jouw kantoor. En wil je dat doen, dan moet je die processen ergens opschrijven. Met de handboeken van de NOVAK of de SRA bent je al een heel eind door jouw primaire processen te beschrijven. Aan jou de uitdaging om in 2014 al jouw organisatieprocessen te beschrijven en te verspreiden binnen jouw kantoor. We horen graag van je!

Meer weten? Lees ons E-book!

Lees ons E-book ‘De oranje draad: interne bedrijfsinformatie als basis voor succes’. Praktisch, inspirerend en vol met uitgebreide uitleg volgens onze visie. Download hem hieronder of op deze pagina.